Koncentracija oblasti

Orban bi vladal z dekretom

B.K.
23. 3. 2020, 12.40
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 12.41
Deli članek:

Madžarski parlament bo odločal o predlogu zakona, s katerim bi premier Viktor Orban dobil pooblastila za vladanje z dekretom.

Reuters
Viktor Orban

Države se na različne načine spopadajo z epidemijo virusa sars-cov-2. Madžari razmišljajo, da bi vso oblast v roke dali premierju Viktorju Orbanu. Predlog zakona, o katerem bo parlament odločal še ta teden, bi za nedoločen čas podaljšal izredne razmere, vso politično oblast pa bi skoncentriral v Orbanovih rokah. Predlog zakona predvideva tudi zaporne kazni za razširjanje lažnih informacij o virusu, ali informacij, ki bi razburile javnost ali na kakšen drug način otežile vladna prizadevanja za zaščito prebivalcev.

Če bo zakon sprejet, bo Orban s skoraj absolutno oblastjo lahko vladal, dokler ne bo sam ocenil, da izredne razmere niso več potrebne. Močno bo oteženo tudi delovanje novinarjev v državi.

Madžarska vlada je predlog zakona predstavila kot nujen za obvladovanje težav, ki jih povzroča pandemija novega koronavirusa. A opozicija, nevladne organizacije in mednarodni kritiki opozarjajo, da je zakon napisan tako, da omogoča veliko mero zlorab. “Ne moreš imeti popolnoma neomejenega mandata vlade,” je za britanski časnik Guardian dejala Márta Pardavi iz organizacije za človekove pravice Madžarski helsinški odbor.  “Trenutni predlog daje [vladi] neomejen in nedoločen madnat.”

Madžarska je do nedelje zabeležila 131 primerov okužbe z virusom sars-cov-2 in šest smrti. Izvajanje testiranj je v tej 10-milijonski državi nizko. Doslej so na novi koronavirus testirali le približno 4.000 ljudi.