Devet letal pomoči

FOTO in VIDEO: Na pomoč Italiji še Rusija

B.K.
23. 3. 2020, 11.02
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 11.03
Deli članek:

Po tem, ko sta pomoč Italiji zagotovili Ljudska republika Kitajska in Kuba, so najhuje prizadeti evropski državi na pomoč priskočili še Rusi.

Profimedia
Priprava na vzlet sedmih ruskih tovornih letal, ki so v Italijo dostavila opremo in zdravnike.

Na italijanskem vojaškem letališču Pratica di Mare, v bližini Rima, je ponoči pristalo sedem ruskih transportnih letal Iljušin IL-76, ki so na krovu prinesla opremo za diagnostiko in dezinfekcijo ter strokovnjake, ki bodo italijanskim kolegom pomagali pri boju proti smrtonosni bolezni Covid-19. Ekipa ruskih zdravnikov in virologov bo z delom pričela nemudoma, čaka le še na navodila iz italijanske strani, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Italijanski vodja vojaškega osebja general Enzo Vecciarelli se je ob pristanku letal za rusko pomoč javno zahvalil: “V imenu italijanskega ljudstva bi rad izrazil hvaležnost za rusko pomoč v teh težkih trenutkih,” je dejal po poročanju ruske televizije RT.

Profimedia
Priprava na vzlet sedmih ruskih tovornih letal, ki so v Italijo dostavila opremo in zdravnike.

Ruska federacija je sicer v Italijo namenila skupno devet tovornih letal polnih opreme in osebja. Pomoč je odobril ruski predsednik Vladimir Putin, potem ko ga je v soboto poklical italijanski premier Giuseppe Conte.

Rusija se je tako pridružila Kitajski in Kubi, ki sta Italiji že dostavili pomoč. Kitajska je, kot smo že poročali, Italiji zagotovila večjo količino mask, aparatov za predihavanje, respiratorjev, zaščitnih oblek in kompletov za testiranje, tja pa so poslali tudi ekipo strokovnjakov. Kuba pa je v najhuje prizadeto italijansko deželo Lombardijo napotila 52 zdravnikov. Vse nas je strah, a izpolniti moramo revolucionarno dolžnost, zato strah pustimo ob strani, je ob tem dejal kubanski specialist za intenzivno nego Leonardo Fernández, navaja RTV Slovenija.

Profimedia
Priprava na vzlet sedmih ruskih tovornih letal, ki so v Italijo dostavila opremo in zdravnike.

V Italiji je do nedelje, za posledicami novega koronavirusa, umrlo 5.476 ljudi. Na virus sars-cov-2 je doslej pozitivnih že skoraj 60.000 ljudi.