"Nihče vam ne zaupa. V našo državo lahko prinesete zdravilo, ki bo ohranilo virus in preprečilo njegovo izkoreninjenje," je dejal Hamenej. Ameriški predsednik Donald Trump, ki je do Irana zaradi njegovega jedrskega programa sicer zelo kritičen in je proti Teheranu uvedel tudi sankcije, je državi konec februarja ponudil pomoč v boju proti koronavirusu, če bo državno vodstvo prosilo za to. Hamenej je ponudbo zavrnil.

Danes je to storil še enkrat, pri čemer je ZDA označil za najbolj krvoločnega in zlobnega sovražnika. "Voditelji ZDA so lažnivci, manipulatorji ter predrzni in pohlepni. Oni so šarlatani," je dejal. Označil jih je tudi za "popolnoma brezobzirne" in za teroriste. 

Ameriško ponudbo za pomoč je označil kot čudno, saj ZDA medicinske opreme in zdravil po njegovih besedah nimajo dovolj niti za lastne potrebe. "Če imate kaj, uporabite to zase," je dejal ameriškim oblastem. 

21.638 okuženih

Vse Irance je pozval, naj dosledno upoštevajo pravila za preprečevanje širjenja okužbe, "da bo vsemogočni Bog končal to katastrofo za iransko ljudstvo, vse muslimanske narode in za celotno človeštvo". 

Islamska republika je ena od treh najhuje prizadetih držav zaradi koronavirusa, za Kitajsko in Italijo. Tiskovni predstavnik iranskega ministrstva za zdravje Kianuš Džahanpur je sredi dneva sporočil, da je okuženih 21.638 ljudi. Umrlo jih je 1685. 

Oblasti so državljane posvarile, naj se ognejo potovanju ob perzijskem novem letu, a številni so poziv ignorirali. Po podatkih iranskega Rdečega polmeseca je okoli tri milijona ljudi od torka zapustilo 13 najhuje prizadetih provinc. V nekaterih provincah so preventivno zaprli hotele.