Severna Makedonija uvedla policijsko uro

Koronavirus se vztrajno širi po Balkanu

A.S./STA
22. 3. 2020, 12.55
Posodobljeno: 22. 3. 2020, 12.57
Deli članek:

Novi koronavirus se še naprej širi v soseščini Slovenije in na Zahodnem Balkanu. V Srbiji so oblasti celo pozvale lastne državljane, ki so v tujini, naj se ne vračajo, če pa se že morajo, jih brez izjeme čaka karantena. Srbskemu zgledu medtem sledi tudi Severna Makedonija, ki je z današnjim dnem uvedla policijsko uro.

Profimedia
Novi koronavirus se še naprej širi v soseščini Slovenije in na Zahodnem Balkanu.

V Srbiji so od sobote popoldne našteli 17 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in jih imajo sedaj že 188. Vendar so skupno doslej naredili le 700 testov, kar pomeni, da je realno število okužb precej višje.

Srbske oblasti se trudijo širjenje virusa zajeziti z drakonskimi omejevalnimi ukrepi za prebivalstvo, tudi s policijsko uro. Večji problem predstavljajo Srbi, ki se vračajo v domovino, tudi bolni, da bi imeli na voljo državno zdravstveno oskrbo.

Dačić Srbe v tujini pozval, naj se ne vračajo v Srbijo

Zunanji minister Ivica Dačić je zato danes vse Srbe v tujini pozval, naj se ne vračajo v Srbijo. Če pa se že morajo, jih bo brez izjeme čakala karantena, ki so jo vzpostavili v kraju Morović na meji s Hrvaško. To odločitev pa bodo strogo izvajali za vse prišleke.

Izrazil je upanje, da bo to ustavilo veliko vračanje srbskih državljanov v državo, vendar pa je hkrati tudi zagotovil, da bodo še vedno pomagali vsem državljanom v težavah, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Severna Makedonija medtem sledi srbskemu zgledu omejevalnih ukrepov proti novemu koronavirusu in je z današnjim dnem uvedla policijsko uro. V veljavi bo od 21. do 6. ure, je v soboto zvečer napovedal premier Oliver Spasovski. To je prvič, da je ta država uvedla ta ukrep.

Na Hrvaškem 235 primerov 

V Bosni in Hercegovini so policijsko uro začeli izvajati že minulo noč. V Federaciji BiH je tako prepovedano zapustiti domove med 20. in 5. uro. V Republiki srbski pa bodo to prepoved začeli izvajati z današnjih dnem. V celotni državi so sicer doslej našteli že 94 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Tudi iz slovenske soseščine poročajo o nadaljnjem naraščanju števila potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Na Hrvaškem so do sobote do 16. ure zabeležili 29 novih primerov okužbe. Skupno je na Hrvaškem že 235 obolelih.

Na Madžarskem štiri smrtne žrtve

Na Madžarskem se je do danes število okuženih povečalo na 131. Štirje so že umrli.

O prvi smrti zaradi covida-19 medtem poročajo iz Romunije. Umrl je 67-letni moški, ki je imel raka, je sporočila romunska vlada. V Romuniji imajo sicer potrjeno 367 okuženih ljudi.