Na ulicah vojska

Plenković: gre za »najmočnejši potres v zadnjih 140 letih«

S.R.
22. 3. 2020, 10.55
Posodobljeno: 22. 3. 2020, 15.12
Deli članek:

Po kriznem srečanju državnega vrha je pred medije stopil hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da je šlo za »najmočnejši potres v Zagrebu v zadnjih 140 letih.« Na zagrebške ulice so poslali tudi vojsko.

Reuters
Andrej Plenković

Kot je pojasnil Plenković, sta v teku dve nasprotujoči si situaciji. Ob jutranjem močnem potresu, ki je imel žarišče približno sedem kilometrov severno od Zagreba, namreč še vedno veljajo izredne razmere zaradi bolezni covid-19. »Po informacijah vodje seizmološkega urada je bil potres 5,5 stopnje po Richterjevi lestvici. To je najmočnejši potres v Zagrebu v zadnjih 140 letih,« je dejal ter vse Zagrebčane pozval, naj bodo previdni in naj kljub hladnemu vremenu še malo ostanejo pred zgradbami.

»Imamo dve krizni situaciji, ki si druga drugi nasprotujeta. Naročili smo vam, da morate ostati doma, nato se je zgodil potres,« je dejal, a hkrati pojasnil, da je tveganje zaradi koronavirusa večje kot zaradi potresa. »Občane prosimo, daj poslušajo navodila štaba, ki bo imel dvakrat dnevno novinarske konference za obe krizi,« je še povedal. Minister za obrambo Damir Krstičević je na ulice Zagreba medtem že poslal vojsko, ki bo pomagala pri odstranjevanju posledic. Da bi posledice potresa hitreje odstranili, je policija zaprla glavni zagrebški trg Trg bana Jelačiča in okoliške ulice.

"Težko vam bo in potrebovali boste uteho"

Odzval se je tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je pozval prebivalce, naj se pomirijo, kolikor se da. Opozoril pa je, da je situacija zaradi pandemije koronavirusa še težja. Prizadete v potresu je pozval, naj še vedno upoštevajo ukrepe za omejevanje širjenja virusa, poroča STA. Božinović je zagotovil, da bodo hitro naredili oceno varnosti stavb v Zagrebu. "Vsekakor bomo naredili vse, da bi naredili najboljšo oceno, kaj je zdaj sploh mogoče narediti," je dejal. 

Povedal je, da je bilo v potresu poškodovanih precej starejših stavb v središču Zagreba, ki so bile grajene še po starejših standardih. Boljša pa je situacija v drugih predelih Zagreba. 

Iz nacionalnega štaba civilne zaščite so medtem še posebej pozvali prebivalce, naj kljub strahu zaradi potresa spoštujejo ukrepe za zajezitev koronavirusa in ohranjajo razdaljo do drugih ljudi. "Po potresu pogosto prihaja do medsebojnih izrazov podpore in tolažbe, vendar je zaradi koronavirusa treba preprečiti družbeno bližino," so sporočili. 

"Težko vam bo in potrebovali boste uteho, vendar bodite s člani družine ali kakšnim prijateljem, sosedom, ne več," so še po poročanju STA poudarili v sporočilu za javnost. Tiste, ki so se umaknili iz svojih stanovanj, so še pozvali, naj se vendarle topleje oblečejo, da se ne bodo prehladili, potem pa zaradi prehladov preobremenili zdravstvo, ker se bodo bali, da imajo koronavirus. "Vzemite jakne, odeje in toplo so oblecite, ko čakate zunaj ali v avtomobilih," so še sporočili.