Kot nam je zaupala ena od meščank Zagreba, je »največ škode utrpelo središče mesta. Prizadet je bil tudi vzhodni del mesta. Kaos je tudi v bolnišnicah. Pomoč pri premikanju inkubatorjev nudijo tudi vojaki in navijači. Na prosto so odšle mame z novorojenimi otroki. Elektrike ni, predvsem vlada panika, ljudje pa pozabljajo na koronavirus. Vsi so na ulicah.«

Kot smo poročali, je ob 7.01 območje stresel nov potres, nekaj krajši od prvega. Po podatkih Evropsko-mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je bila njegova magnituda 5,0, središče je bilo na približno istem območju pet kilometrov pod zemeljskim površjem. Tretji je območje ob 7.41 stresel z magnitudo 3,7. Ob 9.04 je streslo še četrtič, in sicer z magnitudo 3,2. Jutranji potres, ki je imel po podatkih EMSC magnitudo 5,3, po podatkih hrvaških seizmologov pa celo 5,5, je bil po navedbah hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki se je oglasil po srečanju državnega vrha, na tem območju "najmočnejši v zadnjih 140 letih," poročajo hrvaški mediji. Zagreb je v dopoldanskih urah sicer streslo tudi več blažjih popotresnih sunkov.

Plenković je državljane še pozval, naj ne delajo panike in naj zaradi grožnje novega koronavirusa še naprej upoštevajo medsebojno razdaljo. Po zadnjih podatkih so na Hrvaškem doslej potrdili 235 primerov okužbe z virusom sars-cov-2.

potres, zagreb, 22.-3
Reuters
Posledice potresa v Zagrebu.

Iz Zagreba poročajo o gmotni škodi, deli mesta so brez elektrike in vode. Po poročanju hrvaških medijev je bil poškodovan 15-letni otrok, ki so ga pripeljali v bolnišnico, kjer ga niso uspeli oživiti. To je za tiskovno agencijo Hina pojasnil vodja zavoda za nujno pomoč v Zagrebu Žarko Rašić, ki je podatek dobil od zdravnika na terenu. Po podatkih časnika Jutarnji list gre za 15-letno deklico, na katero je padel del strehe, že ko so jo našli, pa naj ne bi več kazala znakov življenja. Portal Index.hr je medtem sporočil novico, da ni umrla, temveč da so jo uspeli oživiti in se še vedno borijo za njeno življenje. Bila naj bi v kritičnem stanju, imela pa naj bi težke možganske poškodbe, pa poroča portal 24sata. To je potrdil direktor zagrebške pediatrične bolnišnice Klaićeva Goran Roić. "Zdravstveno stanje otroka je zelo, zelo kritično, a še vedno delamo vse, kar je v naši moči," je Roić dejal za hrvaško televizijo N1.

Zrušila se je še najmanj ena hiša, poškodovanih je najmanj 66 zgradb, od tega nekatere bolnišnice, in 23 avtomobilov. V potresu se je poškodovalo 17 ljudi, vključno s 15-letnim dekletom. Aktivirana je zagrebška civilna zaščita. Zaradi manjših požarov so na delu tudi gasilci. Po navedbah Plenkovića pa so za odstranjevanje posledic potresa aktivirali tudi vojsko.

Potres je v hrvaški prestolnici, kjer že tako veljajo strogi ukrepi zaradi širjenja novega koronavirusa, povzročil precejšnjo paniko. "Zbudilo me je močno tresenje, ki je trajalo kakih deset sekund. Stvari so popadale s polic, nepritrjeni kosi pohištva so bili na tleh. Tudi stene so ponekod malo popokale, koščki barve so popadali," je povedal dopisnik STA iz Zagreba Goran Ivanović

Prvemu sunku je sledil drugi. "Stanovalci bloka so večinoma zunaj, parkirali so avte na zelenici stran od bloka in ostali tam. Ljudje se sicer zaradi koronavirusa držijo narazen, slišati je sirene gasilcev in reševalcev," je opisal razmere.

potres, zagreb, 22.-3
Reuters
Posledice potresa v Zagrebu.

V Zagrebu so popokali zidovi na zgradbah, odpadal je omet, prebivalci poročajo o prevrnjenih omarah. Številni prebivalci Zagreba so na ulicah, saj se bojijo novih potresnih sunkov. 

Odlomil se je tudi vrh južnega zvonika zagrebške katedrale. "Na lastne oči sem videl, kako pada," je povedal predstavnik tiskovnega urada zagrebške nadškofije Borna Puškarić.

Janša ponudil Hrvaški pomoč

Slovenski premier Janez Janša je po današnjem močnem potresu na območju Zagreba že govoril s hrvaškim kolegom Plenkovićem in Hrvaški ponudil pomoč, je Janša sporočil na Twitterju. Janša je zatrdil, da po prvih poročilih v Sloveniji ni resnejših posledic potresa. Tudi v krški nuklearki je vse normalno, je zagotovil.

Pomoč Hrvaški je ponudil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je na Twitterju zapisal, da pozorno spremljajo, kaj se dogaja Hrvaškem in da so v stiku z oblastmi. "Pripravljeni smo pomagati," je zagotovil komisar iz Slovenije.

Zunanji minister Anže Logar pa je po telefonu govoril s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom ter mu prav tako ponudil pomoč Slovenije. "Z vami smo," je napisal na Twitterju. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je tvitnil, da z zaskrbljenostjo spremlja vesti iz sosednje Hrvaške, kjer ima mnogo prijateljev.