Sosedska pomoč

Solidarnost: bolnišnice na jugozahodu Nemčije bodo odslej sprejemale tudi okužene iz Francije

S.R.
21. 3. 2020, 15.24
Posodobljeno: 21. 3. 2020, 15.54
Deli članek:

Bolnišnice v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg so se odločile, da bodo sprejemale tudi z novim koronavirusom okužene bolnike iz sosednje Francije. V prvi vrsti tiste z resnimi simptomi, ki nujno potrebujejo hospitalizacijo.

Profimedia
Pročelje bolnišnice v Stuttgartu.

Nemško ministrstvo za zdravje je s tem namenom bolnišnice na jugozahodu Nemčije že pozvalo, naj jim sporočijo število razpoložljivih postelj in respiratorjev, poroča nemški časnik Schwäbische Zeitung. Ukrep podpira tudi deželni premier iz stranke Zelenih Winfried Kretschmann. »Gre za ljudi, ki bodo v naslednjih dneh zaradi pomanjkanja respiratorjev umrli,« je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje

V zvezni deželi imajo po navedbah časnika na voljo približno 2300 ustreznih postelj z respiratorji, od katerih jih je sicer približno 80 odstotkov zasedenih, a je med temi bolniki manj kot 20 takih, ki so okuženi z virusom sars-cov-2. Na drugi strani meje, zlasti na jugu Alzacije, je stanje zaradi pandemije posebej resno, enote za intenzivno nego v regiji pa naj bi bile že polne. Hkrati naj bi se tamkajšnje bolnišnice srečevale s pomanjkanjem zdravniškega osebja, respiratorjev in druge nujno potrebne opreme, število okuženih pa se še naprej povečuje. Večina bolnikov s covid-19 bolezen prenaša z blažjimi simptomi, a je v primeru huje bolnih nujna hospitalizacija, pri čemer nekateri potrebujejo respirator.

Za razliko od Italije in Španije je v Nemčiji, kar zadeva bolezen covid-19, smrtnost izjemno nizka (po zadnjih podatkih približno 0,30 odstotka). Čeprav je okuženih že več kot 22.000 ljudi, so namreč zabeležili »komaj« 72 smrtnih žrtev. V Italiji (več kot 47.000 okuženih) je denimo umrlo že več kot 4000 oseb, v Španiji (več kot 25.000 okuženih) pa so po številu smrtnih žrtev včeraj presegli število 1000.