Sprehanje po mestu ni sprehanje po sprehajlni poti

Minister upa, da ne, ampak: "Morda bo treba odlok o omejevanju gibanja razširiti na gibanje znotraj posamezne občine"

G.G.
20. 3. 2020, 15.31
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 15.54
Deli članek:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je podrobneje pojasnil nekatere vidike odloka o začasni prepoved zbiranja in gibanja.

STA
Minister Aleš Hojs pravi, da naj bodo kolesarji in športniki v teh dneh uvidevni do starejših in najbolj ranljivih skupin prebivalstva.
Župani nimajo pristojnosti vnašati sprememb v odlok. Lahko le občini primerno opredelijo izvajanje členov odloka.

Najprej je Hojs pohvalil državljanke in državljane, saj je opazil, da je "mnogo ljudi odlok vzelo resno, pred pošto, lekarno, pred trgovino" je videl ljudi, ki stojijo na primerni razdalji. Ker je prejel kar nekaj "smešnih" vprašanj, ki bi jih po njegovem "logično in zdravorazumsko" razbrati iz odloka. Kljub temu se je dotaknil nekaterih členov.

Ponovil je, da odlok velja za posameznika, a z dvema pomembnima izjemama. To so družine (ne glede na število članov) in člani istega gospodinjstva, ki že tako živijo skupaj, zato bi bila omejitev za njih nesmiselna. Vlada ne namerava kontrolirati, ali bodo skupaj hodili res člani družine, zato poziva vse, da se obnašajo odgovorno do sebe in drugih in ta ukrep upoštevajo. Je pa dostop in odhod v službo omejen na pet oseb.

Ko se je dotaknil vprašanj, ki so jih prejeli, in eni od njih je bilo, ali lahko grem na izlet v gozd v drugo občino, je dejal, da zaenkrat lahko. Če se bodo ljudje držali omejitev o distanci do drugih, ne bo razlogov za spremembe, če pa bo kršitev preveč, bo "morda treba odlok o omejevanju gibanja razširiti na gibanje znotraj posamezne občine".

Nekaj je bilo tudi "smešnih" vprašanj. Ja, psa, je dovoljeno sprehajati, "ampak sam in do najbližjega parka". Ob tem je Hojs poudaril, da sprehanje po mestu, ni sprehanje po sprehajalni poti. Dovoljen je tudi odhod v gozd, kolesarjenje in tek.

Policija bo opozarjala

Nadzor nad izvajanjem odloka bo v praksi na plečih policistov, saj zdravstvenih inšpektorjev naj ne bi bilo dovolj. Policija sicer nima pristojnosti za kaznovanje. Zato bodo kršitelje opozorili, naj se razidejo in upoštevajo odlok. Če pa tega ne bodo upoštevali, lahko sledi izrek globe.