Drugačna praksa

Pri nas si jih višajo, drugje so se politični veljaki v času krize odločili, da svojo mesečno plačo naklonijo delavcem na prvi bojni liniji

S.R.
20. 3. 2020, 07.35
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 08.06
Deli članek:

Slovenski državljani so se včeraj precej burno odzvali na novico o višanju plačnih razredov za ministre in državne sekretarje. Tako pa se je nedolgo nazaj odločila politična elita v Singapurju.

Profimedia
Lee Hsien Loong na premierskem stolčku v Singapurju sedi že od leta 2004.

Medtem ko se je slovenska vlada včeraj odločila, da ministre in državne sekretarje uvrsti v najvišji možni razred, s čimer se bo osnovna neto plača posameznega državnega sekretarja z 2615,43 evra povzpela na 2797,85 evra, osnovna neto plača ministra pa z 2894,57 na 3099,76 evra, drugje po svetu v teh kriznih časih poznajo tudi drugačne prakse.

V Singapurju so se denimo že konec februarja odločili, da se bodo predsednica Halimah Yacob, premier Lee Hsien Loong ter vsi ministri in najvišji uradniki v državi v znak solidarnosti do delavcev na prvi bojni liniji odrekli enomesečne plače. Privarčevana sredstva bodo kot mesečni dodatek romala na račune tistih zaposlenih, ki so zaradi svojega dela v času pandemije najbolj ogroženi, je že 28. februarja poročal The Straits Times. Vsi bodo prejeli tudi bonus v višini največ ene mesečne plače. Kot poroča Deutsche Welle, bodo posebnih dodatkov deležni tako zdravstveni delavci kot taksisti, komunalni delavci in drugo osebje na prvi bojni liniji. »To ne ubija virusov, a ustvarja solidarnost,« so obrazložili svojo odločitev. 

V Singapurju so sicer do včeraj zabeležili 345 primerov okužbe, zaenkrat pa še nimajo smrtnih žrtev.