porazdelitev bremena

Ekonomist dr. Burger: "Po koncu pandemije pripravite denarnice za nakupe knjig, obiske gledališč, večerje s prijatelji"

A.S.
20. 3. 2020, 06.55
Deli članek:

Po pandemiji koronavirusa bo pomembna naša vloga kot potrošnika, opozarja dr. Anže Burger, ekonomist s Fakultete za družbene vede.

Profimedia
Burger je jasno izpostavil, da je porazdelitev bremena ključnega pomena in da bomo takrat pomembni vsi mi, kot potrošniki.

Dr. Anže Burger, izredni profesor mednarodne ekonomije na Fakulteti za družbene vede, je predstavil negativne učinke pandemije koronavirusa "na tisti del našega vsakdanjika, ko nastopamo v vlogi potrošnika in delavca". Slednje pa so objavili na spletni strani omenjene fakultete.

Primož Lavre
Dr. Anže Burger, izredni profesor mednarodne ekonomije na Fakulteti za družbene vede.

Dr. Burger je izpostavil, da bo zaradi preventivnih ukrepov in zmanjšanja gospodarske aktivnosti prišlo do "ponudbenega šoka in zmanjšanja povpraševanja ko bo tisoče podjetij zaradi prepovedi ali zmanjšanja prihodkov prisiljeno ustaviti proizvodnjo ali bistveno zmanjšati njen obseg". Čeprav se zaradi manj dobrin na trgu, dohodki v fizičnem smislu ne bodo znatno znižali pa se bo pri nekaterih ljudeh slednje občutno poznalo. Kot je navedel Bruger, je v takih primerih nujna redistribucija - od tistih, ki ustvarjajo dohodke k tistim, ki kot je zapisal, "ne morejo biti več ekonomsko aktivni". 

Podjetja, ki bodo zabeležila manj ali nič prihodkov bodo "prisiljena  v reprogramiranje posojil, najemanje premostitvenih posojil in zaprositev za odlog plačila davkov in prispevkov, kar bomo trenutni in bodoči davkoplačevalci financirali preko interventnih ukrepov v zakonodajni proceduri". Cilj bo, da podjetja čim prej nadaljujejo s proizvodnjo ter da se v teh ohrani čim večje število zaposlitev. Burger je jasno izpostavil, da je porazdelitev bremena ključnega pomena in da bomo takrat pomembni vsi mi, kot potrošniki. "Pripravite torej denarnice za nakupe knjig, obiske gledališč, večerje s prijatelji in izlete na priljubljene turistične destinacije," je zaključil svoj zapis.