Predsednica Evropske komisije nagovorila Slovence

VIDEO: "Drage Slovenke in Slovenci. Naredili bomo vse, da vam pomagamo v tej zdravstveni krizi"

A.S.
19. 3. 2020, 17.34
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 17.36
Deli članek:

Državljane in prebivalce je v video sporočilu nagovorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Reuters
"Naša prva skrb so ljudje," je izpostavila Ursula von der Leyen.

Vodja odnosov z javnostmi slovenskega predstavništva Evropske komisije je sporočil, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nagovorila vse slovenske državljane. V izjavi, ki so jo objavili na uradnem Twitter profilu Evropske komisije v Sloveniji je von der Leyenova Slovencem zagotovila, da bo komisija storila vse, da jim pomaga v krizi ob izbruhu novega koronavirusa. "Naša prva skrb so ljudje," je izpostavila in v video sporočilu dejala, da je treba zdravstveni sektor oskrbeti s potrebno opremo za zdravljenje z virusom okuženih pacientov. "S tem namenom sodelujemo z industrijo, da bi povečala proizvodnjo opreme, kot so naprave za dihanje in zaščitne maske. Delamo tudi s farmacevtsko industrijo za zagotovitev potrebnih zdravil," je izpostavila.

Vrnitev domov

"Trenutno pomagamo pri organizaciji 13 letov za repatriacijo Evropejcev iz Egipta, Maroka, Filipinov, Tunizije, Argentine in drugih držav. Na letalih bo več kot 3000 ljudi," je pojasnila. Pomagali bodo tudi pri vrnitvi Evropejcev iz Peruja, Maldivov, Mongolije in več afriških držav. Komisija je ob tem sporočila, da bo EU krila do 75 odstotkov stroškov vrnitve.

Evropska komisija je z državami članicami organizirala skupno javno nabavo za dihalne ventilatorje in opremo za testiranje. Slovenija bo lahko podpisala ustrezno pogodbo v naslednjih dneh. Von der Leynova je povedala, da je druga prioriteta Evrospke komisije pomagati ljudem, da se varno vrnejo domov. "Mnogi Evropejci so obtičali v tujini. Z organiziranimi skupnimi leti jim pomagamo k vrnitvi domov. Drugi so obitčali na mejah znotraj EU. Sodelujemo z nacionalnimi vladami, da jim bomo omogočili vrnitev domov. In da zagotovimo, da bo prevoz blaga in pretok osnovnih storitev tekel naprej," je navedla predsednica. 

Zahvalila se je Sloveniji za napore pri zagotavljanju tranzita tovornjakov in izpostavila, da je sodelovanje med državami ključnega pomena. 

"Najavila sem paket ukrepov, s katerimi hočemo obdržati zaposlitev ljudi, finančno podpreti mala in srednja podjetja in pomagati vsem z gospodarsko krizo prizadetim sektorjem gospodarstva. Ta virus bomo premagali tako, da bomo delali skupaj," je zaključila.