TRUDIJO SE

Koronavirus: kdaj bo cepivo in ali ozdravljeni res postanejo imuni nanj

M.G./Reporter
20. 3. 2020, 06.51
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 09.27
Deli članek:

V zvezi z obnašanjem koronavirusa, ki povzroča bolezen covid-19, ne vemo še prav vsega. Sile raziskovalcev so usmerjene v spoznavanje te tegobe, ki je prizadela ves svet. Kaj so ugotovili in – kar večino zdaj najbolj zanima – kako je s cepivom.

Profimedia
Kako bomo kos virusu, ki je prizadel ves svet?

V britanskem časopisu The Guardian pišejo o tem, kdaj bo pripravljeno cepivo zoper koronavirus. Testiranje na ljudeh naj bi se začelo že naslednji mesec, vendar je še vedno veliko preprek, preden bo uresničljiva imunizacija prebivalstva po svetu.

Zgolj cepivo bi lahko preprečilo širitev okužbe, vse ostalo je le omejevanje. Tako si zdaj, kot piše Guardian, okoli 35 podjetij in akademskih institucij prizadeva izdelati cepivo zoper koronavirus. Štiri med njimi mogoča cepiva že testirajo na živalih. Biotehnološko podjetje Moderna iz Bostona v ZDA bo prihodnji mesec izdelek začelo testirati še na ljudeh.

Ta hiter napredek pri izdelavi cepiva so že zgodaj po širitvi okužbe omogočili Kitajci, saj so analizirali genetski material virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19, in znanstvenikom po vsem svetu omogočili vpogled, kako virus napada človeške celice in kako ljudje obolevajo.

Reuters
Biotehnološka podjetja, po svetu jih je več deset, se posvečajo samo izdelavi cepiva.

Kako poteka testiranje

Uporabe cepiva ne bodo odobrili, preden ne bodo izpeljane tri faze testiranj na ljudeh. Najprej na desetih prostovoljcev, potem na nekaj sto ljudeh, na koncu še na nekaj tisoč prostovoljcih. 

Vsa cepiva delujejo po enakem principu: z injekcijo se majhna količina povzročitelja bolezni vnese v človeško telo, ki nato proizvede protitelesa v boju zoper virus. Ta protitelesa učinkovito delujejo pri preprečevanju nadaljnjega razvoja bolezni.

Klinični testi, ki so nujni za odobritev cepiva od pristojnih organov, po navadi potekajo v teh fazah. V prvo je vključenih nekaj deset prostovoljcev, pri katerih se testira cepivo zaradi varnosti, opazovanja in stranskih učinkov.

V drugi fazi je nekaj sto ljudi, po navadi iz dela sveta, kjer imajo veliko okuženih. Presoja se učinkovitost cepiva. Enako se potem testira še na nekaj tisoč prostovoljcih v tretji fazi. Del morebitnih cepiv ne prestane vseh teh faz. Strokovnjaki svarijo, da se ne smemo prenagliti pri splošni uporabi.

Bo večina imuna nanj?

Biotehnološko podjetje Moderna iz Bostona v ZDA bo prihodnji mesec cepivo, ki so ga izdelali, že začelo testirati na ljudeh. 

Japonske oblasti so sicer potrdile, da je bila neka ženska, ki je prebolela virus, znova pozitivna na testu. A to naj ne bi bil množičen pojav. Pri tovrstnih boleznih se po ozdravljenju razvije vsaj kratkoročna imunost na virus, če že ne dolgoročna. Prof. Jon Cohen z medicinske fakultete v Brightonu v južni Angliji sicer opozarja, da tega glede imunosti preprosto še ne vemo, saj še nimamo razvitih testov protiteles za ta virus, do česar pa naj bi prišli kmalu. A večina ljudi bo po njegovem mnenju po ozdravljenju postala imuna.

Postavlja se seveda tudi vprašanje, ali se lahko oseba, ki preboli koronavirus, okuži znova. Poznavalci pravijo, da je to malo verjetno. Te osebe bodo razvile imunski sistem in le v redkih primerih naj bi se kdo okužil znova. Tako meni tudi prof. Chris Whitty, glavni svetovalec britanskega premierja Borisa Johnsona za področje zdravstva.