Svet

Na Kitajskem le eden novoodkriti primer koronavirusa, 20 uvoženih

A.S./STA
17. 3. 2020, 07.52
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 08.08
Deli članek:

Kitajska je danes zabeležila le en domač primer okužbe s koronavirusom, a tudi 20 primerov pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. Po več dneh upadanja pa se je v Južni Koreji število novih primerov okužbe s koronavirusom znova nekoliko povečalo.

Reuters
Kitajska je danes zabeležila le en domač primer okužbe s koronavirusom, a tudi 20 primerov pri ljudeh, ki so prišli iz tujine.

Po uvedbi stroge karantene zlasti za 11-milijonsko mesto Wuhan in provinco Hubei, kjer se je začel širiti novi koronavirus, se je v zadnjih dneh širjenje virusa močno omejilo. Izven province Hubei že več dni niso zabeležili nobenega novega primera okužbe, ki bi bil posledica prenosa v državi.

Sedaj pa v Kitajsko prihaja vse več "uvoženih" primerov okuženih. V to državo z letali prihaja okoli 20.000 ljudi dnevno in doslej so skupaj zabeležili že 143 okuženih ljudi, ki so prišli iz tujine, je danes sporočila nacionalna komisija za zdravje. Od 20 novih "uvoženih" primerov okužbe so jih devet zabeležili v Pekingu, tri pa v Šanghaju.

Peking uvedel obvezno karanteno za tiste, ki pridejo iz tujine

Peking je zato s ponedeljkom uvedel obvezno 14-dnevno karanteno v posebej določenih hotelih in namestitvah za skoraj vse, ki pridejo iz tujine. Le tisti, ki živijo sami, ali pa mladoletniki, starostniki, nosečnice ali tisti, ki imajo posebne potrebe, gredo lahko v samoizolacijo v svojem domu.

Na Kitajskem se je sicer povečalo tudi število smrtnih primerov zaradi koronavirusa, in sicer za 13. Skupno so v tej državi od začetka širjenja virusa decembra lani zabeležili 3226 primerov smrti zaradi koronavirusa.

Večina je bolezen že prebolela

Potrdili so 80.881 primerov okužbe. Večina jih je bolezen covid-19 že prebolela. Manj kot 9000 jih je še okuženih.

V Južni Koreji znova manjši porast okužb s koronavirusom

Po več dneh upadanja se je v Južni Koreji število novih primerov okužbe s koronavirusom znova nekoliko povečalo. Od ponedeljka so zabeležili 84 novih okužb. Žarišče novih okužb ni več mesto Daegu na jugovzhodu države, temveč mesto Seongnam južno od prestolnice Seul.

Po podatkih pristojnih oblasti so tokrat prvič zabeležili več novih okužb v Seulu in provinci Gyeonggi kot v Daeguju in okolici, kjer so do zdaj zabeležili več kot 80 odstotkov vseh okužb v Južni Koreji.

V državi je bilo do zdaj na testu za novi koronavirus pozitivnih 8320 oseb, bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, pa je podleglo 81 ljudi.