Nasveti džihadistom

ISIS svojim borcem svetuje, naj se izogibajo s koronavirusom prežeti Evropi

S.R.
16. 3. 2020, 09.10
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 09.17
Deli članek:

V izrednih razmerah svoj modus operandi spreminjajo tudi teroristične skupine, za katere bi pričakovali, da se bodo v tem času počutile kot riba v vodi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Skupina ISIS svojim podanikom zdaj svetuje, da je trenutno pomembneje od napadov na Zahod vestno in temeljito umivanje rok. Varnost je na prvem mestu, se je po poročanju portala Homeland Security Today zdaj odločila islamska država, ki je svojim borcem svetovala, naj ne potujejo v Evropo. V zadnji izdaji publikacije teroristične skupine Al-Naba, v kateri bralce redno pozivajo k napadom na zahodne tarče, zdaj džihadistom svetujejo, na se »začasno izogibajo ozemlju epidemije.« Publikacijo so opremili tudi z infografiko z nasveti, kako omejiti širjenje virusa. Članom teroristične skupine tako svetujejo, naj »zaupajo v Boga in se k Njemu zatečejo pred boleznijo.« Svetujejo jim tudi, naj si med »zehanjem in kihanjem pokrijejo usta« ter si »redno umivajo roke.« Da bi zaščitili zdravje svoje populacije, tiste, ki so že zboleli, pozivajo, naj se izogibajo območjem, ki so pod nadzorom islamske države. 

Publikacija Al-Naba sicer že od začetka leta vestno poroča o »novem virusu, ki na Kitajskem seje smrt in grozo,« še poroča portal. V svojih zadnjih izdajah pandemijo opisujejo kot težavo, ki pesti »zunanji svet.« »Zdravi ljudje naj ne vstopajo na ozemlja epidemije, okuženi pa naj jih ne zapuščajo,« so zapisali v publikaciji, a je virus seveda prisoten tudi na območjih, ki jih štejejo za »svoja.« V nekaterih afriških državah, v katerih je teroristična skupina dejavna, je bilo doslej sicer zabeleženih malo število primerov okužbe, a virus ni prizanesel drugim državam, za katere islamska država trdi, da so del njenega kalifata, vključno z Afganistanom, Alžirijo, Egiptom, Indijo, Indonezijo in Filipini. Neznanka sta tudi Sirija in Jemen, kjer je zaradi vojn težko ugotoviti, kakšno je dejansko stanje.