Strogi ukrepi

FOTO: V Španiji od doma le za odhod na delo, v Franciji zaprli restavracije in trgovine

A.S./STA
15. 3. 2020, 09.16
Deli članek:

V Španiji in Franciji so se odločili zaostriti ukrepe v boju proti širjenju okužb z novim koronavirusom. V Španiji bodo lahko prebivalci domove zapuščali le za odhod na delo oziroma za nabavo nujnih potrebščin, v Franciji pa so zaradi naraščanja števila okužb opolnoči zaprli restavracije in trgovine.

Reuters
v Franciji pa so zaradi naraščanja števila okužb zaprli restavracije in trgovine

Španski premier Pedro Sanchez je zvečer sporočil, da bo v veljavo stopila skoraj popolna karantena za celotno državo. Ljudje bodo lahko domove zapustili le za odhod na delo, k zdravniku oziroma za nabavo nujnih življenjskih potrebščin. Ukrep bo v veljavo stopil v ponedeljek ob 8. uri zjutraj.

V državi, ki je v Evropi za Italijo zaradi koronavirusa najbolj prizadeta, so sicer za dva tedna razglasili izredne razmere. Zabeležili so že preko 6000 okužb, umrlo je več kot 190 ljudi.

Profimedia
Prazne ulice Barcelone.

Profimedia
Tudi v španskemu mestu Granada se je življenje ustavilo.

V Franciji prepoved obratovanja vseh nenujnih javnih prostorov

Francoski premier Edouard Philippe pa je včeraj zvečer napovedal, da bo opolnoči v celotni Franciji stopila v veljavo prepoved obratovanja vseh nenujnih javnih prostorov. Poleg restavracij in kavarn so zaprli tudi trgovine, razen tistih z življenjskimi potrebščinami ter lekarn. Prav tako so zaprli diskoteke in kinematografe. Cerkve bodo ostale odprte, a maš ne bo.

Samo včeraj je v Franciji za koronavirusno boleznijo umrlo 12 ljudi, tako da je zdaj žrtev 91, okuženih je 4500 ljudi.

Reuters
Stanje v eni od pariških trgovin.