ZDA

Trump zaradi koronavirusa razglasil izredne razmere

J.P./STA
13. 3. 2020, 21.00
Posodobljeno: 13. 3. 2020, 22.44
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi novega koronavirusa v ZDA razglasil izredne razmere.

Reuters
Donald Trump

To mu bo omogočilo lažje in hitrejše črpanje proračunskih sredstev za izvajanje potrebnih ukrepov v boju proti koronavirusu.

"Uporabili bomo vse ukrepe," je dejal Donald Trump na novinarski konferenci pred Belo hišo in s tem prispeval k dvigu newyorških borznih indeksov. Pred napovedjo izrednih razmer, s čimer bo lahko porabil 50 milijard dolarjev, je Trump poudaril, da je njegova vlada ukrepala izjemno hitro. Svojo odločitev za prepoved potovanj iz Evrope je označil za pravilno.

Z razglasitvijo izrednih razmer bo lahko ministrstvo za zdravstvo ukrepalo mimo določenih zakonov in regulacij, da pospeši testiranje in zdravljenje bolnikov.

Trump je prav tako naznanil ustanovitev novega partnerstva vladnih agencij z zasebnim sektorjem v ZDA za širitev zmogljivosti testiranja. Med drugim gre za sodelovanje s podjetjem Google, ki bo odprl posebno spletno stran za testiranje, kjer bodo ljudje izpolnili vprašalnike in na podlagi tega ugotovili, ali se morajo testirati.

Za razliko od sredine nenadne napovedi o prepovedi poletov iz Evrope, ki je potopila newyorške borze, se je Trump tokrat obkrožil s strokovnjaki, ki jim je dal besedo pri razlaganju vladnih ukrepov. Razlika je bila očitna, saj so televizije v času Trumpovega nastopa pred Belo hišo v živo prikazovale rast borznih indeksov.

Trumpova vlada je bila izpostavljena ostrim kritikam zaradi počasnega odzivanja na koronavirus, predvsem kar zadeva zmogljivosti za testiranje. Trump skuša to pomanjkljivost sedaj odpraviti tudi z ustanavljanjem mest za testiranje iz avtomobilov ob lekarnah in zdravstvenih ustanovah, podobno kot to Američani delajo s hitro prehrano ali bankami.

Izredne razmere je razglasil v skladu z zakonom iz leta 1988, ki Zvezni agenciji za posredovanje v teh razmerah (Fema) omogoča pomoč zveznim državam in lokalnim vladam ter pošlje na teren posebne ekipe. Tak ukrep se v ZDA redko uporablja. Nazadnje ga je leta 2000 uporabil predsednik Bill Clinton zaradi virusa Zahodnega Nila.