Poostren nadzor

Bodo Slovenijo že jutri uvrstili na seznam kriznih držav?

S.R./STA
12. 3. 2020, 21.31
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 21.38
Deli članek:

Hrvaška bo zaradi hitrega povečevanja števila okužb s koronavirusom najverjetneje že v petek uvrstila Slovenijo na seznam držav, iz katerih potnike ob prihodu na Hrvaško čaka poostren nadzor.

Bobo
Na mejnem prehodu Obrežje so bili danes ob vstopu na Hrvaško veliki zastoji.

Ukrep je napovedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Medtem ko je v Sloveniji 96 potrjenih okužb, jih je na Hrvaškem 24. Hrvaška je danes še dodatno zaostrila ukrepe, da bi preprečila širjenje koronavirusa v državi. Razširili so seznam držav, iz katerih bodo potniki, ki si želijo vstopiti na Hrvaško, morali obvezno v 14-dnevno karanteno ali samoizolacijo, torej domačo karanteno. 

Poostreni nadzor na meji bodo izvajali pri potnikih, ki prihajajo na Hrvaško ne samo iz Kitajske, Italije in podobnih kriznih žarišč okužb, temveč tudi iz Nemčije, Švice, Avstrije, Velike Britanije, Španije in Švedske, je napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu. 

Na novinarsko vprašanje, kdaj mislijo glede na hitro širjenje okužb na seznam uvrstiti tudi Slovenijo, je Capak odgovorili, da bo Slovenija "verjetno že jutri na mizi". "Zaenkrat po naši oceni nimamo občutka, da je stanje v Sloveniji pod nadzorom," je dejal. Povedal je, da bodo seznam spreminjali iz dneva v dan. 

Zastoji na meji

Božinović se je dotaknil tudi slovenskih očitkov glede zastojev tovornjakov na slovenski strani mejnih prehodov s Hrvaško. Povedal je, da ni prvič, da bi Slovenija kritizirala Hrvaško zaradi stanja na meji, ter izpostavil, da hrvaška policija zgolj opravlja svoje delo. "Če nekdo gre iz Slovenije tranzitno čez Hrvaško proti Srbiji, Srbija pa se je odločila, da državljanov iz teh držav ne bo sprejela na svoje ozemlje, je razumljivo, da te osebe ne bodo vstopile niti na Hrvaško," je izjavil Božinović. 

Povedal je, da hrvaški obmejni policisti potrebujejo približno pet minut časa za vsak tovornjak, da bi ugotovili, od kod prihaja in kam je namenjen. Tovrstni nadzor prispeva v določeni meri k zastojem, a še vedno omogoča, da promet teče tam, kjer lahko, je dodal. Meni, da so bili vsi dosedanji hrvaški ukrepi nadzora meje racionalni in v skladu z ukrepi v državah, ki so končni cilj potnikov. 

Dvojček zdrav

Hrvaška je danes omejila število oseb na javnih prireditvah na največ 100. Določili so tudi, da bodo športni dogodki potekali brez gledalcev. Omenili so možnost dodatnih ukrepov, kot je zaprtje šol v primorsko-goranski županiji, čeprav menijo, da zaradi odpornosti otrok na koronavirus šole niso območja, kjer bi se virus širil. 

Medtem so potrdili pet novih primerov okužbe, kar pomeni, da je na Hrvaškem 24 okuženih oseb. Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dejal, da so trije okuženi že bili v samoizolaciji, ker so bili v stiku s prvookuženimi osebami na Reki, medtem ko sta se dva hrvaška državljana okužila v Nemčiji in Avstriji. 

Beroš je kot dobro novico izpostavil, da je bil brat dvojček prvookuženega mlajšega moškega na Hrvaškem odpuščen iz bolnišnice kot zdrava oseba. Pričakujejo, da bodo v naslednjih 48 urah lahko poslali domov tudi prvookuženega in njegovo dekle. 

Iz štaba so še enkrat pozvali državljane, naj ravnajo odgovorno in v skladu z navodili strokovnjakov. Znova so svetovali ljudem, naj se ne odpravljajo na potovanja zunaj države brez posebne potrebe. Napovedali so tudi ovadbe proti tistim, ki na družbenih omrežjih razširjajo dezinformacije o stanju s koronavirusom.