Svet

Krivolovci ubili dve izjemno redki beli žirafi, ostala le še ena

A.S.
11. 3. 2020, 10.35
Posodobljeno: 11. 3. 2020, 10.36
Deli članek:

Na severovzhodu Kenije so krivolovci ubili dve redki izjemno redki beli žirafi, so po poročanju britanskega časnika BBC, navedli okoljevarstveniki.

HIROLA CONSERVANCY
Beli žirafi so v objektiv prvič ujeli leta 2017.

Kadavra dveh izjemno redkih belih žiraf so našli v eni od vasi na severovzhodu Kanije v okrožju Garrisa. Gre za samico in njenega mladiča, sicer dve od zadnjih tovrstnih žiraf. Tretja naj bi bila po poročanju BBC-ja še vedno živa, strokovnjaki pa so prepričani, da gre za edini še živeči primerek izjemno redke bele žirafe. 

Bela dlaka je posledica redkega genetskega stanja, imenovanega levkizem, ki v kožnih celicah zavira pigmentacijo. 

Samico in mladiča so v objektiv prvič ujeli leta 2017.  "Žirafi smo nazadnje videli pred tremi meseci," je povedal Mohammed Ahmednoor iz kenijskega območja Ishaqbini Hirola Community Conservancy. "To je žalosten dan za skupnst Ijara in celotno Kenijo. Smo edini skrbniki belih žiraf na svetu. Poboj je udarec za skupnost, ki je sprejela pomembne korake, da bi zaščitila redke in edinstvene vrste," je dodal Ahmednoor. 

Divjih lovcev, ki so sodili žirafam, še vedno niso našli, tudi njihov motiv je zaenkrat neznan. Organizacija Kenya Wildlife Society pa poboj že preiskuje.