157 primerov okužbe

Pri severnih sosedih norveški točaj okužil 15 ljudi, na meji z Italijo odslej strožji ukrepi

S.R.
10. 3. 2020, 12.58
Posodobljeno: 10. 3. 2020, 14.26
Deli članek:

Število okuženih z novim koronavirusom še naprej raste tudi v Avstriji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Avstriji so po podatkih njihovega ministrstva za zdravje do danes zjutraj zabeležili 157 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, opravili pa so 5026 testov. Največ primerov so zabeležili na Dunaju (43), sledijo mu Spodnja Avstrija (39), Tirolska (27), avstrijska Štajerska (17), Zgornja Avstrija (13), Salzburg (10), Gradiščanska (4) in Predarlska (3). Na avstrijskem Koroškem doslej še niso potrdili nobenega primera okužbe. 

Od 27 primerov na Tirolskem jih je kar 15 povezanih s 36-letnim natakarjem iz Norveške, pri katerem so okužbo potrdili prejšnji teden. Vse osebe so bile z njim v tesnem stiku, pri čemer se jih je 14 okužilo na njegovem delovnem mestu, pri eni osebi pa gre za bližnjega znanca oziroma znanko, poročajo avstrijski mediji. Še en Norvežan pa je poskrbel za dodatno okužbo v občini Pettneu am Arlberg na Tirolskem, kjer je bil prejšnji teden na dopustu. V četrtek je bil na testiranju pozitiven, državo pa je že zapustil, a je še prej okužil drugo osebo. 

Z okužbami se soočajo tudi v drugi največji bolnišnici na Dunaju Sozialmedizinisches Zentrum Ost, kjer je en bolnik okužil sedem drugih bolnikov in zdravstvenih delavcev. Oblasti na Dunaju sicer pojasnjujejo, da se je večje število ljudi najverjetneje okužilo med izleti v Italijo, virus pa so nato prinesli v avstrijsko prestolnico, a da širjenja okužbe zdaj ni mogoče več natančno rekonstruirati.

Strožji ukrepi

Premier Sebastian Kurz je sicer danes predstavil nov sveženj ukrepov v boju proti koronavirusu. Kot poroča Kronenzeitung, so odpovedali številne prireditve po državi, na meji z Italijo, kjer se je promet v zadnjih dneh zmanjšal za več kot 50 odstotkov, pa bodo začeli izvajati strožjo kontrolo potnikov. Za Italijo odslej velja najvišja, šesta stopnja, varnostnega opozorila pred potovanji.Medtem ko Avstrijce, ki se nahajajo v Italiji, pozivajo, naj se vrnejo v domovino, so tujcem, ki želijo v Avstrijo vstopiti preko italijansko-avstrijske meje, vstop prepovedali, razen če želijo državo brez vmesnih postankov le prečkati ali pa če imajo zdravniško potrdilo. Avstrijski državljani, ki se bodo vrnili iz Italije, bodo morali pristati na dvotedensko karanteno. Za tovorni promet ni omejitev, a bodo izvajali določene zdravniške preglede. Podobno kot v Sloveniji so tudi avstrijske oblasti prepovedale prireditve v zaprtih prostorih z več kot 100 obiskovalci in prireditve na prostem z več kot 500 udeleženci. Odpovedali so tudi vse letalske polete v Benetke, Milano in Bologno ter hitre vlake v Milano in Benetke. Od naslednjega ponedeljka bodo vrata univerz in visokih šol ostala zaprta.