Virus po svetu

Koronavirus v Nemčiji terjal prvo žrtev, okuženih več kot 1100 ljudi

B.K./STA
9. 3. 2020, 14.21
Posodobljeno: 9. 3. 2020, 14.22
Deli članek:

V Nemčiji je število potrjenih okužb z novim koronavirusom preseglo 1100. Za boleznijo covid-19 je umrl tudi prvi Nemec.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Nemčiji se je doslej s koronavirusom okužilo 1112 ljudi. Največ okužb je v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, in sicer 484.

V Egiptu pa je za virusom sars-cov-2 umrl prvi nemški državljan. Gre za 60-letnega turista, ki je potoval iz egiptovskega Luksorja v Hurgado, kamor je prišel z vročino. Kasneje je bil na testiranju pozitiven, umrl pa je za posledicami akutne pljučnice.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je zaradi širjenja koronavirusa pozval, naj organizatorji odpovejo dogodke, na katerih se zbere več kot 1000 ljudi. Niso pa takšnih dogodkov prepovedali.

Nemška vlada je medtem pripravila ukrepe za pomoč nemškim podjetjem, ki bodo zaradi koronavirusa utrpela škodo. Med drugim bodo omilili pravila glede subvencij za krajši delavnik. Napovedala je tudi pripravo predlogov za podporo pri zagotavljanju likvidnosti prizadetim podjetjem.

O ukrepih bodo v prihodnjih dneh razpravljali s predstavniki gospodarstva in sindikatov. Predvidoma bodo začeli veljati aprila in bodo veljali do konca leta.

Vlada je napovedala tudi za 12,4 milijarde evrov dodatnih investicij. Med letoma 2021 in 2024 bo investicije okrepila za 3,1 milijarde evrov na leto.

Na ladji za križarjenje v Egiptu zaradi koronavirusa ujetih več deset ljudi

Medtem je v Egiptu na ladji za križarjenje na reki Nil obtičalo okoli 80 ljudi, saj so na njej zabeležili sume okužbe z novim koronavirusom. 45 ljudi so zaradi suma že v soboto prepeljali na kopno.

Na trinadstropni ladji je bilo 171 ljudi, od tega 70 egiptovskih članov posadke in 101 tujec. Med njimi so Američani, Francozi in Indijci. 45 ljudi, pri katerih so sumili okužbo z novim koronavirusom, so po navedbah egiptovskih oblasti že v soboto prepeljali na kopno. Med njimi je bilo 33 potnikov in 12 članov posadke.

V Egiptu so sicer doslej zabeležili 55 primerov okužb z novim koronavirusom. Poročajo tudi o prvi smrtni žrtvi virusa. Umrl je 60-letni nemški turist.

Iran zaradi epidemije izpušča zapornike

Virus še vedno razsaja tudi v Iranu, kjer so danes potrdili 43 novih smrti zaradi bolezni covid-19. Skupaj je v tej državi zaradi koronavirusa po uradnih podatkih umrlo 237 ljudi, več kot 7000 se jih je okužilo.

Od nedelje so v Iranu potrdili 595 novih primerov, uradno število okuženih se je tako povzpelo na 7161, je sporočilo iransko ministrstvo za zdravje. Doslej je v Iranu ozdravelo 2394 ljudi.

Najhuje je prizadeta prestolnica Teheran, kjer je okuženih več kot 1900 ljudi.

Zaradi epidemije koronavirusa so v Iranu iz zaporov izpustili približno 70.000 zapornikov, je sporočil iranski minister za pravosodje Ebrahim Raisi. Pri tem je napovedal, da bodo izpustili še več zapornikov, dokler to ne bo predstavljalo nevarnosti za družbo.

Oblasti v Teheranu so že prejšnji teden sporočile, da so v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa iz prenatrpanih zaporov začasno izpustil več kot 54.000 zapornikov. Izpustili so tiste zapornike, ki so bili na testu okužbe za virusom sars-cov-2 negativni, so v torek sporočile iranske oblasti.

Iran je poleg Kitajske in Italije tretja najbolj prizadeta država zaradi epidemije novega koronavirusa.