Ukrepi

Zaloge zaščitne opreme se hitro zmanjšujejo: Francija zasegla vse maske v državi, Rusija ustavila njihov izvoz

A.S./STA
4. 3. 2020, 12.44
Posodobljeno: 4. 3. 2020, 12.48
Deli članek:

Ker hitro zmanjkuje zaščitne opreme, vključno z maskami, države po svetu sprejemajo različne ukrepe, s katerimi bi v boju proti novemu koronavirusu zagotovile zadostne količine teh pripomočkov. Francija bo za potrebe medicinskega osebja in bolnikov denimo zasegla vse maske v državi, Rusija pa je popolnoma ustavila njihov izvoz.

Reuters
K težavam pri dobavi prispeva svoje tudi dejstvo, da je prav Kitajska, ki je v središču izbruha novega virusa, glavna proizvajalka zaščitnih mask na svetu.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek posvarila, da se zaloge zaščitne medicinske opreme zaradi naraščajočega povpraševanja, kopičenja opreme in zlorab hitro zmanjšujejo. To otežuje boj proti novemu koronavirusu, ki se širi po svetu. Poleg tega so cene zaščitnih mask poskočile za šestkrat, cene respiratorjev so se potrojile, cene medicinskih rokavic pa več kot podvojile.

Pri WHO navajajo, da svetovne zaloge že sedaj ne zadoščajo za potrebe organizacije in njenih partneric, države, ki zaprosijo za novo opremo, kot so kirurške maske in rokavice, pa so soočene s čakalno dobo od štirih do šestih mesecev.

K težavam pri dobavi prispeva svoje tudi dejstvo, da je prav Kitajska, ki je v središču izbruha novega virusa, glavna proizvajalka zaščitnih mask na svetu. Proizvede jih 50 odstotkov, je  dejala tiskovna predstavnica WHO Fadela Chaib. Tamkajšnja epidemija je vrgla iz tira sistem proizvodnje in dobave, poleg tega pa Kitajska dobršnega dela mask ta trenutek niti ne želi izvoziti.

Proizvajalci tudi sicer le težko sledijo povpraševanju po maskah, ki se je ob naraščajoči zaskrbljenosti zaradi širjenja koronavirusa izjemno povečalo. Marsikje mask v trgovinah in lekarnah ni več na razpolago, države pa sprejemajo različne ukrepe, da bi zagotovile zadostno količino.

Francoska vlada bo zasegla vse zaloge in na novo proizvedene maske

Francoska vlada bo tako denimo v skladu z danes objavljenim odlokom zasegla vse zaloge in na novo proizvedene maske do 31. maja. Kot je v torek naznanil predsednik Emmanuel Macron, želijo s tem prednostni dostop do mask zagotoviti zdravstvenim ekipam in bolnikom, ki jih je bolezen prizadela.

Ruska vlada je medtem s ponedeljkom začasno omejila izvoz nekaterih medicinskih proizvodov in opreme, vključno z maskami, rokavicami in protivirusnimi zdravili. Ukrep bo veljal do 1. junija. Rusija sicer po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dnevno proizvede 1,5 milijona zaščitnih mask.

Iz Italije sporočajo: Potrebujemo še vsaj deset milijonov mask

Italija, ki je s prek 2000 potrjenimi primeri virusa žarišče izbruha v Evropi, medtem sama mask ne proizvaja, sporoča pa, da jih trenutno potrebuje še vsaj deset milijonov. Bolnišnice zlasti na severu namreč že praznijo svoje zaloge.

Osem milijonov običajnih zaščitnih mask bi namenili tistim, ki so za boleznijo zboleli ali so bili stiku z obolelimi, potrebujejo pa tudi več milijonov zaščitnih mask tipa FFP2 in FFP3, ki nudijo boljšo zaščito, za zdravstveno osebje v neposrednem stiku z bolniki, je  dejal direktor italijanske civilne zaščite Luigi D'Angelo.

800.000 mask bodo sicer prejeli iz Južne Afrike, se pa je država že obrnila tudi na druge proizvajalke, vključno z Romunijo, Švico in Nizozemsko, je še dejal.

V Britaniji že omejujejo prodajo gelov za razkuževanje rok

Prav tako veliko povpraševanje velja za gele za razkuževanje rok, ki ga denimo ponekod v Veliki Britaniji v prodaji že omejujejo. Zaskrbljeni britanski poslanci so v zvezi s tem in tudi paracetamolom, ki da ga hitro zmanjkuje, v torek zastavili vprašanje ministru za zdravje Mattu Hancocku. Ta jih je pomiril, da si bo država v primeru povečanih potreb pri tem pomagala z zalogami, ki so jih pripravili za primer morebitnega brexita brez dogovora.