Konflikt Rusija - Turčija

Erdogan pritiska na EU! "Kaj smo naredili v petek? Odprli smo vrata" migrantom

G.G./STA
29. 2. 2020, 11.36
Posodobljeno: 29. 2. 2020, 12.27
Deli članek:

Posledica konflikta med Turčijo in Rusijo v sirskem Idlibu so migranti, ki jih je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan spustil proti Evropi.

Profimedia
Grški obmejni policisti in posebne enote policije so pri mejnem prehodu Kastanies/Pazarkule migrantom vstop v državo skušali preprečiti tudi s solzivcem.

"Kaj smo naredili v petek? Odprli smo vrata," je dejal Erdogan v prvi izjavi, potem ko je bilo v Turčiji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. "Teh vrat ne bomo zaprli, ker mora Evropska unija držati svoje obljube," je dodal turški predsednik, ki zahteva, da se EU postavi na njihovo stran.

Po besedah turškega predsednika se je na mejah Turčije z državami Evropske unije od petka nakopičilo 18.000 migrantov. Danes bi njihovo število lahko doseglo že 30.000. Grčija je potrdila, da na turško-grško mejo prihaja vse več migrantov, ki jim skušajo preprečiti vstop v državo in s tem v EU.

Spopadi med migranti in grško policijo

Profimedia
Kaos na turško-grški meji.

Danes so na meji že izbruhnili spopadi med več tisoč migranti in policijo. Policisti so proti migrantom, ki so se zbrali ob mejnem prehodu v turški provinci Edirne, uporabili solzivec, migranti so v odgovor metali kamenje na policiste.

Grška vlada se je danes dopoldne sešla na kriznem zasedanju. Tiskovni predstavnik grške vlade je po srečanju sporočil, da je Grčija 4000 migrantom, ki so prišli iz Turčije, preprečila, da bi nezakonito vstopili na njeno ozemlje.

Grški minister za obrambo Nikos Panagiotopulos pa je za grški radio Skai zatrdil, da bo Grčija še naprej okrepljeno nadzorovala mejo s Turčijo ter vztrajala pri prepovedi nezakonitih migracij v Evropo. Minister Ioanis Plakiotakis, pristojen za obalno stražo, pa je sporočil, da je Grčija poostrila tudi nadzor v Egejskem morju v ožini blizu obale Turčije.

Tudi Bolgarija, druga članica EU, na katero meji Turčija, je že v petek okrepila nadzor na meji s Turčijo. Ob tem je sporočila, da je pripravljena, da na mejo po potrebi pošlje tisoč vojakov.

Beg pred spopadi

Iz province Idlib na severu Sirije je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotne prebivalstva v Turčiji.

Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti.

EU je marca 2016 po dolgih in težkih pogajanjih s Turčijo sklenila dogovor o zajezitvi toka nezakonitih migracij v zameno za finančno pomoč. V skladu z dogovorom je mogoče vse nezakonite migrante, ki pridejo na grške otoke iz Turčije, vrniti nazaj v Turčijo. Za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, lahko drugega Sirca zakonito preselijo iz Turčije v unijo.