Južna Koreja

Neubogljiva članica krščanske sekte širila nalezljivi virus

G.G.
29. 2. 2020, 08.43
Posodobljeno: 29. 2. 2020, 11.46
Deli članek:

Medtem ko na Kitajskem število okuženih z zloglasnim koronavirusom Covid-19 pada, je najbolj problematična trenutno Južna Koreja.

Profimedia
Razkuževanje javnih prostorov v Daegu.

Na južni strani korejskega polotoka so v petek zabeležili skoraj 600 novih primerov okužb s koronavirusom. Skupno število se je zavihtelo na 2931, od tega jih je 17 umrlo, kar je zelo nizka smrtnost (0,6 odstotka).

Epicenter okužb je v Daegu, dvomilijonskem mestu na jugovzhodu države. Virus so raznesli pripadniki krščanska sekte Shincheonji. Glavna raznašalka naj bi bila 61-letnica, ki je 10. februarja dobila vročino in ni hotela v bolnišnico. Po tem se je v Daeguju udeležila še najmanj štirih cerkvenih obredov, preden so ji postavili diagnozo nove bolezni covid-19. Na vsakem obredu v zaprtih prostorih je najverjetneje okužila številne druge člane sekte, ti pa so bolezen širili naprej. Po dnevnih vse večjega ogorčenja javnosti je skupina oblastem vendarle predala seznam 212.000 članov.

Južnokorejske zdravstvene oblasti menijo, da je kar 80 odstotkov okuženih vsaj posredno povezanih z okužbo članov te sekte.

Poročajo tudi o prvem primeru ponovne okužbe z novim koronavirusom v državi. Gre za 73-letno žensko, ki je ozdravela in so jo prejšnji teden odpustili iz bolnišnice, kasneje pa so pri njej potrdili ponovno okužbo. Kot so sporočili iz tamkajšnjega centra za preprečevanje in nadzor bolezni, se je ženska ponovno okužila, ker je njen imunski sistem oslabel, poroča STA.

Iz sosednje Severne Koreje ni podatkov. Vodja Kim Džong Un je podrejenim v državnem aparatu zagrozil z "resnimi posledicami", če ne bodo uspeli preprečeti izbruha virusa v Severni Koreji. Obubožana Severna Koreja s šibkim zdravstvenim sistemom je sicer že zaprla svoje meje, da bi preprečila prenos virusa iz Južne Koreje ali Kitajske.