Na Hrvaškem nova primera okužbe

Tretje testiranje potrdilo: tudi partnerica prvega od okuženih dvojčkov pozitivna na koronavirus

A.S.
28. 2. 2020, 17.17
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 17.21
Deli članek:

Dekle se nahaja na infekcijski kliniki, pred tem pa je bila v samoizolaciji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na Hrvaškem imajo dva nova primera okužbe, po enega na Reki in v Zagrebu, so potrdili na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Nova primera sta družinsko povezana z okuženimi v Zagrebu in na Reki, pri katerih so v torek in sredo potrdili prve okužbe na Hrvaškem. Na novo okuženi osebi sta bili že pred potrditvijo pod zdravniškim nadzorom v izolaciji v bolnišnicah. Ena od teh je partnerica 26-letnega Hrvata, ki je bil pred dnevi na nogometni tekmi v Milanu. 

Potem, ko so hrvaške zdravstvene oblasti potrdile, da je 26-letni Hrvat, ki je pred dnevi bil na nogometni tekmi v Milanu, potrjen za okužbo z novim koronavirusom Covid-19, je minister za zdravje Vili Beroš v sredo potrdil tudi, da se je z virusom okužil tudi njegov brat dvojček.

Da je ženska, ki je bila s prvookuženim bratom v Milanu, zbolela za koronavirusom, so odkrili šele po tretjem testiranju.  Dekle se sedaj nahaja na infekcijski kliniki, pred tem pa je bila, kot poročajo hrvaški mediji, v samoizolaciji. Simptomov, ki so značilni za novi koronavirus, ne kaže, je potrdil Beroš. Ker pacientk in pacientov ne bodo hospitalizirali v istih bolniških prostorih, dekle ne bo v isti sobi kot partner.

Ker je imunski sistem Hrvatice nekoliko močnejši, so lahko virus potrdili kasneje kot pri njenemu partnerju. Par je bil sicer nenehno v stiku z mamo dekleta, ki je kot poročajo hrvaški mediji, družinska zdravnica. 

Okuženi Zagrebčan je novinarjem povedal, da je bilo dekle, medtem ko je bil on na tekmi, ves čas v apartmaju. Potem ko sta bila prva testa negativna, mu je odleglo, sedaj pa so se stvari spremenile. "Res je, da je mama mojega dekleta zdravnica, vendar pa se nisem obrnil nanjo, da bi me pregledala," je izpostavil prvi od okuženih bratov. 

Prvi primer tudi v Litvi

Po celem svetu se je skupno do sedaj z novim koronavirusom okužilo več kot 83.000 ljudi, od tega jih je okoli 36.500 že ozdravelo. Umrlo jih je več kot 2800.

Litva je potrdila prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 je zbolela 39-letnica, ki se je vrnila iz Italije. Žensko, ki je bila v Veroni, zdravijo zaradi blagih simptomov koronavirusne bolezni v bolnišnici na severu države. Njeno družino opazujejo zaradi morebitne okužbe.

V Evropi žarišče izbruha ostaja Italija, kjer so potrdili okoli 650 okužb. Umrlo je 17 ljudi.

Umrl britanski potnik s križarke

Umrl je britanski potnik z ladje Diamond Princess, ki je bila zaradi novega koronavirusa 14 dni v karanteni v japonski Jokohami, je danes sporočilo japonsko ministrstvo za zdravje. Gre za prvega tujega državljana, ki je umrl, potem ko je bil na krovu te ladje za križarjenje.