Nov val?

Turška begunska politika kljub ostrim besedam ostaja nespremenjena

B.K.
28. 2. 2020, 11.49
Posodobljeno: 28. 2. 2020, 14.00
Deli članek:

V odziv na izgube v Siriji je Turčija dvignila roke nad zadrževanjem migrantov.

STA
Fotografija je simbolična.

Približno 300 beguncev in drugih migrantov, ki so po dogovoru med Ankaro in Brusljem ostali v Turčiji, se pomika proti severni meji z Bolgarijo, poroča nemška radiotelevizija DW. Vladajoča turška stranka AKP predsednika Recepa Tayyipa Erdogana trdi, da so se migrantske karavane začele premikati po tem, ko je sirska vojska ob pomoči ruskega letalstva, začela napredovati v regiji Idlib, kjer vedrijo še zadnji ostanski sirskih upornikov. Turčija, ki upornike podpira je samo danes v spopadih s sirsko vojsko izgubila 33 vojakov.

Tručija “ne more več zadrževati beguncev,” je v nagovoru članom svoje stranke dejal Erdoganov tiskovni predstavnik Omer Celik. “Posledica napada [sirske vojske na Idlib] je, da se begunci iz Turčije pomikajo proti Evropi, tisti iz Idliba pa proti Turčiji,” pa je Celik povedal za turško edicijo ameriške televizije CNN. “Naša politika do beguncev ostaja ista, a zdaj smo v situaciji, ko jih ne moremo več zadrževati.”

Zunanje ministrstvo poročila zanikalo

Ankara je kasneje ta poročila zanikala. Turško zunanje ministrstvo je zagotovilo, da se njihova migracijska politika ni spremenila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V begunski in migrantski politiki naše države, ki gosti največ beguncev na svetu, ni sprememb," je sporočil tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Hami Aksoy.

Posvaril je, da bi se lahko okrepili migracijski tokovi v Turčiji v smeri zunanjih meja v primeru poslabšanja razmer. Razvoj dogajanja v sirskem Idlibu in množični beg so le še okrepili pritisk migrantov na Turčijo, je pojasnil. To spremljajo tudi migranti, ki so že v Turčiji, zato so se začeli premikati v smeri zahodnih meja Turčije, je dodal.

Turčija na svojem ozemlju zadržuje dobre tri milijone in pol sirskih beguncev, ki so bili na poti v evropske države, a so jih turške oblasti, zaradi več milijard evrov težkega dogovora z Brusljem iz leta 2016, zadržale znotraj države.

V pričakovanju povečanja begunskega vala je nadzor na mejah poostrila Grčija. Samo lani je v Grčijo iz Turčije prispelo 60.000 prosilcev za azil. Letos jih grške oblasti skupno pričakujejo okoli 100.000.