Izsiljevanje

Spolne zlorabe v slovenski cerkvi: za molk zahtevajo denar

Mojca Vtič / Štajerski tednik
27. 2. 2020, 06.45
Posodobljeno: 27. 2. 2020, 07.52
Deli članek:

Tematika spolnih zlorab v Katoliški cerkvi zaradi svoje občutljivosti in ranljivosti venomer dvigne ogromno prahu. Tega se zavedajo tudi tisti, ki jim vonj po denarju diši bolj kot moralna načela.

Profimedia
Ali so izsiljevalske klice prejeli tudi duhovniki v Podravju, na Slovenski škofovski konferenci še ne morejo razkriti.

»Klicatelji oziroma izsiljevalci se predstavljajo kot zastopniki staršev oziroma otrok in zahtevajo srečanje ter denar, da spolna zloraba ne bi prišla v javnost,« je dejal generalni tajnik Slovenske škofovske konference Tadej Strehovec. Duhovnike je pozval, naj za vse takšne klice takoj povedo policiji, saj da gre za poskus kaznivega dejanja izsiljevanja, in o tem obvestijo tudi svoj ordinariat. »Kakršnokoli pristajanje na zahteve tovrstnih klicateljev ali dogovarjanje z njimi ni sprejemljivo. Ko v telefonskem pogovoru z neznano osebo postane očitno, da gre za poskus izsiljevanja, zastraševanja in podobno, je treba prekiniti telefonski klic,« je opozoril in poudaril, da se v telefonskih pogovorih z neznanci ne smejo razkriti osebni podatki in informacije iz duhovniškega življenja ter dela. »Če imajo tovrstni klicatelji določena vprašanja, kritike, pritožbe in podobno, naj jih na župnijski urad naslovijo pisno ali se oglasijo osebno v dogovorjenem času (na primer ob uradnih urah). Pri tem je koristno poskrbeti za čim večjo javnost duhovnikovega dela (na primer prisotnost še drugih oseb v župnišču),« svetuje Strehovec.

»SPOLNE ZLORABE SO VELIKA TEŽAVA«

A medtem ko so tokrat na Slovenski škofovski konferenci jasno in javno izpostavili problem, s katerim se srečujejo duhovniki v povezavi z občutljivim področjem spolnih zlorab, je po mnenju Civilne iniciative za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem, ko gre za zaščito žrtev, slovenska Cerkev premalo aktivna. »Katoliška Cerkev na Slovenskem naredi veliko premalo, da bi zaščitila žrtve in iz vrst klerikov in redovnikov izločila vse storilce tega groznega in kriminalnega dejanja,« so ostri v civilni iniciativi, ustanovljeni lani, ki združuje dejavne katoličane različnih strokovnih profilov. Ob tem so postregli še s podatki. »Na podlagi Letnega poročila za leto 2019 Katoliške cerkve v Sloveniji izhaja, da od leta 2009, ko je bila ustanovljena ekspertna skupina, do leta 2013 ni bilo nobene prijave, nato pa do vključno leta 2018 – sedem. V letu 2019 po naših podatkih niso obravnavali nobene prijave, saj se žrtve ne obračajo nanje.«  Medtem pa je iniciativa prejela 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov. So pa dodali, da je bilo v letu 2018 v Sloveniji 1022 duhovnikov. »To nakazuje, da je velika večina duhovnikov dobrih, vendar to ne opravičuje dejstva, da spolne zlorabe s strani duhovnikov in verskih sodelavcev niso velik problem.«