Prvi na svetu

Na Škotskem kmalu brezplačni higienski vložki in tamponi za vse ženske

A.S.
26. 2. 2020, 11.02
Posodobljeno: 26. 2. 2020, 11.18
Deli članek:

Škotski parlament je v torek potrdil načrt, ki predvideva, da bodo higienski produkti kot so tamponi in vložki brezplačni za vse ženske, poroča tiskovna agencija Reuters.

Reuters
Škotska je že leta 2018 kot prva na svetu poskrbela, da so na vseh šolah in fakultetah učenkam in študentkam dostopni brezplačni vložki in tamponi.

V osnutku zakona je navedeno, da bodo tamponi in higienski vložki dostopni na številnih javnih mestih, kot so centri za mlade in lekarne, Škotsko pa bi to stalo 24,1 milijona funtov (28,68 milijona evrov). 

Poslanke in poslanci so po prvem branju predlaganega zakona izglasovali sklep, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo. Kar 112 jih je obkrožilo za, nihče ni bil proti prav tako ni bilo vzdržanih. 

Predlagateljica zakona Monica Lennon je povedala, da bi bilo sprejetje zakona "resnična prelomnica za normalizacijo menstruacije na Škotskem. S tem bi ljudem poslali sporočilo, kako resno parlament doživlja enakopravnost spolov". Ena od predlagateljic je tudi Alison Johnstone, ki je navedla: "Zakaj leta 2020 toaletni papir dojemamo kot eno osnovnih življenjskih potrebščin, medtem ko vložki to niso? Biti finančno oglobljen zaradi naravne telesne funkcije ni pravično". 

Lennonova se je v torek sicer pridružila shodu pred škotskim parlamentom. Nosila je transparent z napisom: "Dostop do menstrualnih produktov je pravica. Pika."

Škotska je že leta 2018 kot prva na svetu poskrbela, da so na vseh šolah in fakultetah učenkam in študentkam dostopni brezplačni vložki in tamponi. 

Omenjeni produkti so v Združenem Kraljestvu obdavčeni v višini 5%. Vlada nekdanjega premierja Davida Camerona je želela ta davek ukiniti, vendar tega takrat ni storila. Razlog? Roke naj bi imeli zavezane zaradi pravil Evropske Unije.