Trgovina z orožjem

V Srbijo prispela prva ruska sistema protizračne obrambe Pancir-S1

B.K.
25. 2. 2020, 10.25
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 11.31
Deli članek:

Srbski minister za obrambo Aleksandar Vulin je v nedeljo potrdil, da sta v državo prispela dva od šestih naročenih ruskih protizračnih sistemov Pancir-S1.

Profimedia
Ruski protiletalski sistem Pancir.

Orožje je v Beograd prispelo z ruskim letalom, ki pa se je moralo izogniti ukrajinskemu zračnemu prostoru in je na Balkan priletelo preko Črnega morja in Bolgarije.

Pancir je samovozni sistem protizračne obrambe, ki je oborožen z 12 raketami, ki imajo doseg do 20 kilometrov ter dvema protiletalskima avtomatskima topovoma z dosegom okrog 3 kilometre.

Nakup ruskega orožja je sprožil val ogorčenja med zahodnimi državami, srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je dejal, da je na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, to bila največkrat izrečena kritika na račun Srbije.

Nakup sistemov Pancir je po Vulinovih besedah sporočilo, da bi uporaba sile proti Srbiji, morebitne napadalce drago stala.

"Pancir je resna tehnologija, njegova nabava pa pošilja sporočilo tako našim prijateljem kot sovražnikom. Obstoj naše vojske ima odvračalen namen. Na najhujše se je potrebno pripraviti v času miru, ne ko hudo že pride," je Vulin dejal v pogovoru za komercialno televizijo Pink.