Epidemija pri sosedih

Na Tenerifu izolirali skoraj 1000 ljudi, v Italiji na lovu za »skrivnostnim pacientom nič«

S.R.
25. 2. 2020, 08.38
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 12.25
Deli članek:

V Sloveniji še čakamo na prvi potrjen primer okužbe z virusom COVID-19, medtem ko je bilo pri naših zahodnih sosedih v zadnjih dneh širjenje okužbe v polnem razmahu.

Profimedia
Adeje se nahaja na jugozahodu otoka Tenerife.

Število okužb se je po navedbah vodje italijanske civilne zaščite Angela Borrellija včeraj sicer nekoliko ustalilo. Po zadnjih podatkih so v Italiji potrdili že več kot 270 primerov okužbe s koronavirusom, umrlo pa je sedem ljudi.

Za preventivne ukrepe so medtem poskrbeli tudi bratje kapucini, najmlajša veja manjših bratov Frančiška Asiškega, v dveh cerkvah v kraju San Giovanni Rotondo, kamor vsako leto roma več milijonov vernikov z vsega sveta. Iz kropilnikov so odstranili blagoslovljeno vodo, duhovnik pa verniku hostije ne položi več v usta, temveč na dlani.

Epidemija je udarila na severu Italije, večino primerov pa so zabeležili v Lombardiji, kjer je tudi žarišče izbruha. Danes so prva primera okužbe potrdili tudi na Siciliji in v Toskani, potem ko so testi okužbo potrdili pri neki ženski v Palermu, ki je sicer prispela iz Bergama, ter 60-letnemu moškemu v Firencah, ki je domnevno nedavno pripotoval iz Singapurja. Na prvi primer okužbe, ki pa še ni potrjen, sumijo tudi na Južnem Tirolskem na skrajnem severu države ob meji z Avstrijo. Tam se je zdravstvenim organom sam javil mlajši moški, ki sicer ne kaže simptomov okužbe, a se je v zadnjih dneh nahajal na območju občine Castiglione d’Adda v Lombardiji, od koder so ga zaradi tamkajšnjega žarišča pozneje opozorili na možnost okužbe. Trenutno se zdravi v bolnišnici, saj je bil po prvem negativnem njegov drugi test na okužbo pozitiven. Vzorec njegove krvi so prepeljali v Rim, kjer bodo v naslednjih 48 urah opravili še tretji test. O možnosti okužbe so že obvestili vse ljudi, ki so bili z njim v stiku. Sicer pa so ravno v občini Castiglione d’Adda včeraj zabeležili sedmo smrtno žrtev zaradi koronavirusa. V bolnišnici je umrl 62-letni domačin.

Italijanski premier Giuseppe Conte je sicer očital bolnišnici v Lombardiji, kjer se je z novim virusom okužilo največ ljudi, da se ni držala predpisov glede preprečevanja širjenja okužb. Bolnišnica v Codognu je javila prvo okužbo z novim koronavirusom. Tam so namreč obravnavali 38-letnika, ki pa je z virusom okužil tudi več drugih ljudi v bolnišnici. Več krajev v okolici je zaradi novega koronavirusa v karanteni. Conte ni izključil možnosti, da bi vlada prevzela nadzor na področju javnega zdravja, ki je trenutno v pristojnosti dežele Lombardije. Predsednik dežele Attilio Fontana iz desne Lige je bil do poziva kritičen.

Medtem so v enem od hotelov v kraju Adeje na španskem otoku Tenerife osamili skoraj tisoč ljudi, potem ko so v bolnišnici na otoku včeraj potrdili okužbo pri enem od italijanskih turistov, poroča španski časnik El Pais. Po navedbah britanskega BBC naj bi šlo za italijanskega zdravnika. Gre sicer za tretji potrjeni primer na območju Španije.

Kdo je pacient nič?

Italijanske oblasti medtem mrzlično iščejo »skrivnostnega pacienta nič,« torej človeka, ki je virus prvi prinesel v Italijo, a sam ni kazal simptomov. Ta je po navedbah Giuseppeja Ippolita iz bolnišnice Lazzaro Spallanzani, ki je specializirana za nalezljive bolezni, okužbo najverjetneje že prebolel. A je poudaril, da je »ključno, da ga najdejo, da ugotovi, kje se je gibal in kdo vse bi še lahko bil okužen.« V kar enajstih krajih v Lombardiji za naslednjih 15 dni velja stroga karantena. V Codognu, enemu od teh krajev, so približno 150 primerov povezali s 38-letnim moškim, znanim zgolj kot Mattia, poročajo italijanski mediji. Ta je, medtem ko je bil okužen, a se tega ni zavedal, pretekel polmaraton, igral nogomet in bil s prijatelji na večerji. Zdravstvene oblasti vseeno menijo, da Mattia, ki ni obiskal Kitajske, ni »zloglasni« pacient nič. Da bi ugotovili, od kod izvira prva okužba, zdaj preiskujejo njegov morebiten stik z nekim kitajskim lastnikom ladje. Osredotočeni pa so tudi na mesto Vo' Euganeo v Benečiji, kjer se je pojavilo še eno manjše žarišče virusa. Po poročanju nekaterih italijanskih medijev bi lahko bil pacient nič 60-letni beneški kmet, ki je redno potoval med obema žariščema Codogno in Vo' Euganeo. V slednjem naj bi obiskal tudi isto gostilno, kot ena od žrtev. A to so zaenkrat le domneve, pacient nič pa se pristojnim oblastem še vedno »uspešno« izmika.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je mednarodno skupnost včeraj pozvala, naj se pripravi na morebitno pandemijo. Zaenkrat gre sicer še vedno za epidemije v različnih delih sveta, a je po navedbah generalnega direktorja SZO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa »nenadno povečanje primerov v Italiji, Iranu in Južni Koreji zelo zaskrbljujoče. Treba se je osredotočiti na zajezitev in storiti vse, da se pripravimo na morebitno pandemijo.«