Izredne razmere

Lenarčič o koronavirusu: "Zdaj je čas, da začnemo delovati kot Unija"

B.K.
24. 2. 2020, 14.20
Posodobljeno: 24. 2. 2020, 14.28
Deli članek:

Na izbruh virusa Covid-19, ki je v zadnjih dneh še posebej prizadel Italijo se je odzval evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Virus od nas zahteva "polno pozornost," je poudaril.

Profimedia
Janez Lenarčič

Več kot 2.600 življenj je že terjal novi koronavirus Covid-19, ki se je razširil že po 28 državah sveta, je v današnji izjavi dejal slovenski član Evropske komisije Janez Lenarčič, ki vodi resor za krizno upravljanje. "Širjenje COVID-19 zahteva našo polno pozornost. Zdaj je čas, da začnemo delovati kot Unija," je zapisal Lenarčič.

"Dvomov več ni – gre za globalni izziv, ki terja sodelovanje celotne mednarodne skupnosti. Najprej pa zahteva koordinacijo vseh sektorjev po posameznih državah. Zato sem na zadnjem izrednem sestanku Evropskega sveta vse ministre za zdravje pozval, naj se tudi oni osredotočijo na uveljavljanje sodelovanja med sektorji, v odzivo na krizu na nacionalnem nivoju."

Lenarčič je ob tem pohvalil "hiter in profesionalen odziv italijanskih oblasti na izbruh" in izrazil prepričanje, da se z zdravstveno krizo v Italiji spopadajo "izkušeni ljudje in strukture."

Prva prioriteta Evropske unije je po njegovih besedah "zajezitev bolezni na široko prizadetih območjih." Ob tem je predstavil tudi krizni načrt Komisije, ki so ga dorekli na sestanku Sveta prejšnji teden. Ta se v prvi vrsti osredotoča na zaščito državljanov Evropske unije tako na najbolj prizadetih območjih kot drugod po Evropi; vzpodbuja razvoj cepiva in odkrivanja primernih oblik zdravljenja; pomaga Kitajski, ki je še vedno epicenter bolezni, pri njenem boju proti virusu; in pospešuje pomoč državam s šibkejšimi zdravstvenimi sistemi, predvsem v Afriki.

V ta namen je Komisija danes oznanila več kot 232 milijonov evrov pomoči v svetovnem boju proti virusu COVID-19. "To je skupni prispevek služb, ki jih vodimo komisarji [Jutta] Urpileinen, [Marija] Gabriel in jaz," je še zapisal Lenarčič.