Širjenje koronavirusa

Alarmantno stanje v bližini Slovenije, izredni sestanek v Novi Gorici. V slovenskih lekarnah že pošle zaščitne maske?

G.G.
24. 2. 2020, 09.17
Posodobljeno: 24. 2. 2020, 13.41
Deli članek:

Na severu Italije poskušajo zajeziti širjenje zloglasnega novega koronavirusa. Dogajanje z veliko pozornostjo spremljajo vse sosede Italije.

Reuters
V mestecu Casalpusterlengo, ki spada kraje v karanteni, se spraznili police v trgovinah.
Na karnevalu v Benetkah so bili v soboto tudi gimnazijci iz Pulja. Po povratku bodo ostali 14 dni v domači, hišni karanteni. Vsi so sicer dobro in nihče ne kaže znakov okužbe.

V nedeljo zvečer sta bila na mejnem prehodu Brenner več ur ustavljena vlaka s potniki pretežno iz Nemčije in Avstrije, ki so potovali iz Italije. Preplah sta sprožili potnici z vročino in kašljem, ki sta sicer morali izstopiti že v Veroni. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva sta bili na testiranju za novi koronavirus negativni. Avstrijske oblasti so zeleno luč za nadaljevanje poti vlakov dale malo pred polnočjo. Številni so pot nadaljevali proti Münchnu, pri tistih, ki so izstopili v Avstriji, pa so oblasti zabeležile osebne podatke, poroča STA.

Ukrepi vsaj do 1. marca

V Italiji so se okužbe začele širiti, ko je 38-letnik, ki je imel simptome gripe, konec januarja obiskal bolnišnico v mesto Codogno v bližini Milana. S koronavorusom se je okužilo tudi zdravstveno osebje, hitro pa se je razširil tudi med starejšimi pacienti v bolnišnici. Do nedelje so umrli trije starejši ljudje, vsi trije s hujšimi predhodnimi boleznimi. Danes poročajo še o dveh žrtvah. Najprej je umrl 84-letnik, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu v Lombardiji. Kasneje je vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli sporočil, da je peta žrtev 88-letni moški iz kraja Caselle Landi v Lombardiji.

Okuženih je že več kot 200 ljudi, večina v Lombardiji.  Italijanska vlada je sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v deželah Lombardija in Benečija.

Izredne razmere so razglasili tudi v italijanski deželi Furlanija-Julijska krajina, ki meji na Slovenijo. Zaprti so vrtci, osnovne in srednje šole ter muzeji in kulturne ustanove, kulturne, športne in verske prireditve so odpovedane. V Trstu so na primer odpovedali predavanja na univerzi. Ukrepi v FJK so podobni tistim, ki so jih v prejšnjih dneh že uvedli v Benečiji, Emiliji - Romanji, Lombardiji in Piemontu. V FJK so jih uvedli, čeprav do danes še niso zabeležili primera okužbe z novim koronavirusom. Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai bodo v FJK morebitne okužene z novim koronavirusom namestili v vojašnico pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo in ter na gradu v Tricesimu blizu Vidma. V tej italijanski deželi nadzirajo stanje 20 ljudi, pri katerih so sumili na okužbo. Vsi dosedanji testi so bili negativni.

Med zadnjimi okuženimi so trije turisti iz Lombardije, ki so bili na smučarskih počitnicah v Trentu. Bili so nastanjeni v apartmaju, v nedeljo pa so jih odpeljali v bolnišnico.

Reuters
Policist informira udeležence karnevala v Benetkah, ki se je zaključil že v nedeljo.

Potniki iz Italije naj se opazujejo

V Sloveniji se bodo o ukrepih danes posvetovali na seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost. Če bo treba, bodo sprejeli dodatne ukrepe, ki bodo podlaga za nadaljnje delo vlade. Ministrstvo za zunanje zadeve je sicer slovenskim državljanom, ki so v Italiji, svetovalo previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo tja, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je spomnila, da se končuje prvi del počitnic, ki so ga nekateri preživeli tudi v tujini. Vsem potnikom, ki so prispeli iz severnih italijanskih pokrajin, priporoča, naj se opazujejo in v primeru temperature nad 38 stopinj, kašlja in težjega dihanja kontaktirajo svojega izbranega zdravnika ali dežurno službo. Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc pa je poudarila, da skoraj ni več dvoma, da se bo novi koronavirus pojavil tudi v Sloveniji. Sicer pa je po naših informacijah ljubljanskih lekarnah in lekarnah na območju Gorenjske zmanjkalo zaščitnih mask, nekaj naj bi jih bilo samo še na štajerskem koncu. So pa v lekarnah potrdili, da so že naročili nove, ki naj bi prispele naslednji teden.

Izredni sestanek v Novi Gorici

Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji se bodo v Novi Gorici danes na pobudo župana Klemna Miklaviča sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine, da bi pregledali pripravljenost na Goriškem, so sporočili z novogoriške občine.