Magnituda 5,7

Potres ob meji med Iranom in Turčijo zahteval več življenj

J.P./STA
23. 2. 2020, 11.22
Posodobljeno: 23. 2. 2020, 16.41
Deli članek:

Območje ob meji med Turčijo in Iranom je davi stresel potres z magnitudo 5,7, ki je v Turčiji zahteval najmanj devet smrtnih žrtev, med njimi so štirje otroci.

Profimedia
V obeh državah je nastala tudi gmotna škoda.

Potres je tla stresel ob 9.23 po lokalnem času (6.53 po srednjeevropskem) v bližini vasi Habaš-e Olja na vzhodu Irana, ki leži manj kot deset kilometrov od meje s Turčijo, je sporočil ameriški geološki urad USGS. Po navedbah turškega seizmološkega centra je bilo žarišče šest kilometrov pod tlemi.

V Turčiji je zahteval najmanj devet življenj, med žrtvami so tudi štirje otroci, je sporočil turški notranji minister Süleyman Soylu. Poškodovanih je najmanj 37 ljudi, devet jih je v kritičnem stanju. Po besedah Soyluja bi jih bilo lahko še več ujetih pod ruševinami.

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu je gmotna škoda nastala v turški provinci Van, kjer sta ta mesec dva plazova zahtevala 41 smrtnih žrtev.

Iz Irana o smrtnih žrtvah zaradi potresa ne poročajo, poškodovanih pa je bilo najmanj 51 ljudi, 17 so jih prepeljali v bolnišnice. V 43 vaseh v provinci Zahodni Azerbajdžan so poškodovane številne hiše.