nevrokirurgija

VIDEO: Pacientka med možgansko operacijo igrala violino

R.T.
20. 2. 2020, 19.11
Deli članek:

Z zaprtimi očmi je Dagmar Turner igrala violino, medtem ko so ji nevrokirurgi izrezovali rakavo tkivo.

King's College Hospital
Dagmar Turner je med operacijo igrala violino.

Britanska violinistka Dagmar Turner je leta 2013 izvedela, da ji v glavi počasi raste tumor. Ta se je nahajal spredaj, v desni polobli, blizu centrov, ki Turnerjevi omogočajo motorične sposobnosti za igranje inštrumenta. Violinistka je vedela, da bo sčasoma morala na operacijo. Bila je prestrašena.

Kirurgi v bolnišnici King’s College v Londonu so jo zato sredi nedavne operacije zbudili iz ansetezije in ji v roke položili violino ter lok. Turnerjeva je tako, med kirurškim odstranjevanjem tumorja, na violino prebirala lestvice, kar je kirurgom omogočilo, da so videli, natančno kateri deli možgan so aktivni pri njenem igranju.

Gre sicer za pogosto metodo pri operaciji možganskih tumorjev, ki jo danes prakticirajo že po vsem svetu. Leta 2018 je tako neka ženska iz Teksasa med operacijo igrala na flavto, v Južni Afriki pa je nek pacient med operacijo igral na kitaro.

Mnogokrat se kirurgi med operacijami možgan s svojimi pecienti tudi pogovarjajo, ko se tumorji nahajajo v bližini centra za govor.