Desničarski ekstremizem in / ali norost

Ubijal je Tobias R.! Tarči napada nista bili naključni

G.G.
20. 2. 2020, 09.50
Posodobljeno: 20. 2. 2020, 10.24
Deli članek:

V nemškem mestu je 11 ljudi mrtvih. Zakaj? Po pisanju Bilda zaradi dejanja blodnjavega uma 43-letnega Tobiasa R., ki je moril iz skrajno desničarskih nagibov.

Reuters
Policija na kraju streljanja v Hanau.

YouTube
Strelec Tobias R.

Prvo streljanje se je zgodilo okoli 22. ure v t.i. kavarni s pipami oziroma šiša baru imenovanem Midnight v središču Hanaua. Strelec, domačin Tobias R., naj bi pozvonil in ko so mu odprli, je vstopil v kadilski del lokala. Tam je ustrelil pet mlajših ljudi, štiri moške in žensko.

Strelec je nadaljeval z norostjo. Z avtom se je odpeljal do približno dva kilometra oddaljene četrti Kesselstadt. Izbral je drug šiša lokal, streljal in ubil štiri ljudi, ki so stali pred lokalom.

Sredi noči pa so nedaleč od druge lokacije spet odjeknili streli. Tokrat v stanovanju Tobiasa R. Ubil je svojo 72-letno mater in storil samomor.

Policija je zjutraj potrdila, da je šlo za dejanje enega človeka, ki ni imel pomočnikov. Po prvih informacijah je imel napadalec skrajno zmešane misli, od skrajno desničarskih do bolezensko fantazijskih.

Bild poroča, da so v njegovem stanovanju našli pismo, v katerem Tobias R. piše, da je potrebno "izničiti določene skupine ljudi", ki jih ni več mogoče "izgnati iz Nemčije". To bi lahko pojasnilo, zakaj je za tarčo izbral šiša bare. Med žrtvami je največ turški državljanov kurdskega porekla.

Zvezno tožilstvo je medtem  potrdilo, da so našli namige, da bi lahko bilo dejanje uperjeno proti tujcem, zato strelska napada obravnavajo kot terorizem. Tobias R. policiji doslej poznan zaradi svojih skrajnih nagnjenj.

Misli bolnega uma

Profimedia
Kraj drugega streljanja v Hanau.

Na spletu pa se je pred dnevi pojavil tudi videoposnetek, v katerem Tobias v angleščini govoriči o "osebnem sporočilu vsem Američanom". Tam pleteniči, da Združenim državam Amerike vladajo nevidne skrivne družbe, ki častijo hudiča. Da obstajajo podzemne vojaške ustanove, v katerih zlorabljajo in ubijajo otroke. Storilec naj bi na spletu objavil še več drugih posnetkov o svojih stališčih, med drugim naj bi v enem trdil, da Nemčijo upravlja tajna služba. Negativno je govoril tudi o migrantih iz arabskih dežel in Turčije.

Župan mesta z okoli 100.000 prebivalci Claus Kaminsky je bil v odzivu na napad videti pretresen. "To je bil grozljiv večer, s katerim se bomo gotovo še dolgo ukvarjali in se ga z žalostjo spominjali."