Svet

Po razkritju, da je prostozidar, odstopil z mesta hrvaškega generalnega državnega tožilca

S.R./STA
19. 2. 2020, 21.34
Posodobljeno: 19. 2. 2020, 21.39
Deli članek:

Hrvaški generalni državni tožilec Dražen Jelenić je danes poslal vladi zahtevo za razrešitev s položaja zaradi "namigovanj" v zvezi z njegovim članstvom v prostozidarski loži.

Profimedia
Prostozidarski simbol: šestilo in pravokotno ravnilo

Jelenićev odstop je bil pričakovan, potem ko je premier Andrej Plenković dejal, da je tovrstno članstvo nesprejemljivo za državnega tožilca.

Jelenić je danes v pogovoru za regionalno televizijo N1 potrdil, da se je na povabilo prijatelja pridružil prostozidarski loži v Zagrebu marca 2018, le nekaj tednov preden je bil imenovan za generalnega državnega tožilca. Povedal je, da je vabilo nanj naredilo vtis, ker so v loži ugledni ljudje, ki si prizadevajo za napredek družbe. 

Kot je zapisal v sporočilu za javnost, so se v hrvaški javnosti pojavila namigovanja v zvezi z njegovim članstvom v prostozidarski loži, ki zakonito deluje na Hrvaškem. Meni, da obrekovanja preprečujejo nadaljevanje njegovega dela ter obremenjujejo tudi celotno tožilstvo. Zato se je odločil za odstop, "edino moralno in odgovorno rešitev". 

V večernem sporočilu za javnost je znova izpostavil, da članstvo ni vplivalo na njegovo neodvisno, profesionalno in pošteno delo v skladu s hrvaško ustavo in ostalimi zakoni. Spomnil je tudi, da je bil na državnem tožilstvu zaposlen 28 let. Je tudi vodja hrvaške delegacije v skupini držav za boj proti korupciji (Greco) pri Svetu Evrope. 

Premier Andrej Plenković je že pred odstopom Jelenića napovedal, da bodo na četrtkovi seji vlade sprožili postopek za njegov odpoklic v saboru, če ne bo sam odstopil. Plenković meni, da je članstvo v prostozidarski loži nezdružljivo z vodenjem državnega tožilstva. Povedal je, da bi verjetno drugače gledali na Jelenićevo kandidaturo za generalnega državnega tožilca leta 2018, če bi vedeli, da je prostozidar. Članstvo sicer ni nezakonito, a bistveno bremeni Jelenićev položaj na čelu državnega tožilstva. 

Obračun med prostozidarskimi ložami?

Zgodba o Jelenićevem članstvu v prostozidarski loži je prišla na dan, potem ko je policija konec minulega tedna prijela tri urednike zagrebškega skrajno desničarskega tednika 7Dnevno zaradi suma izsiljevanja znanega zagrebškega oftalmologa in velikega mojstra prostozidarske lože Velikega Orienta Hrvaške Nikice Gabrića. Domnevno so od njega zahtevali, da plača 200.000 kun (27.000 evrov) za oglasni prostor v tedniku, ali pa bodo objavili njegove fotografije s prostozidarske ceremonije. Eden od urednikov naj bi bil prav tako član iste lože. 

Potem ko so trojico iz časnika 7Dnevno izpustili, da se branijo s prostosti, se je Gabrić obrnil na Jelenića in zahteval srečanje, da bi dopolnil svojo kazensko prijavo proti njim zaradi izsiljevanja. Gabrić je danes v javnosti predstavil tudi sms sporočila, ki potrjujejo, da je zahteval srečanje z Jelenićem, ker ni bil zadovoljen s potekom preiskave. Obenem je zatrdil, da je to storil kot državljan in da ni želel vplivati na državno tožilstvo kot kolega prostozidar, kar mu je očital Jelenić. Ta je sicer član druge lože kot Gabrić. 

Na Hrvaškem ocenjujejo, da naj bi šlo za obračun med prostozidarskimi ložami. Obenem je primer odprl tudi vprašanja, kdo vse je prostozidar na Hrvaškem. 

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v današnjem pogovoru z novinarji v Zagrebu priznal, da je bil pred leti povabljen v prostozidarsko ložo, a je članstvo odklonil. Meni namreč, da vsi člani prostozidarskih lož, ki so dejavni v javnosti ali so javni uslužbenci, še posebej na področju represivnega državnega aparata, po nepotrebnem postavljajo pod vprašaj svojo objektivnost in lojalnost državi.