Grožnje

Erdogan: Operacija v Idlibu je le še vprašanje časa

B.K.
19. 2. 2020, 13.10
Posodobljeno: 19. 2. 2020, 16.50
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zagrozil, da bo sprožil vojaško operacijo v sirski pokrajini Idlib, če se sirska vojska do konca meseca ne bo umaknila za položaje turške vojske. Rusija je v odzivu Turčijo opozorila, naj ne napada sirske vojske.

Reuters
Turški vojaški konvoj v nasleju Hazano, v bližini sirskega mesta Idlib.

"Operacija v Idlibu je neizbežna. Odštevamo, pošiljamo svoja zadnja opozorila," je na sestanku s poslanci svoje vladajoče stranke AKP dejal Erdogan. Sirske sile je pozval, naj se umaknejo za turške opazovalne točke v proinci Idlib, ki so bile vzpostavljene v skladu z dogovorom med Rusijo in Turčijo iz leta 2018, piše Slovenska tiskovna agencija.

Turčija in Rusija sta v preteklih letih dobro sodelovali, kljub temu, da v sirski državljanski vojni podpirata nasprotni strani. Tokrat pa se zdi, da je prijateljstva med Ankaro in Moskvo konec. Slednja se je namreč na Erdoganovo grožnjo odzvala z opozorilom. "Če govorimo operaciji proti legitimnim oblastem in oboroženim silam v Siriji, bi bil to seveda najslabši scenarij," je izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ob tem je poudaril, da Moskva ne bi nasprotovala, če bi Turčija posredovala proti terorističnim skupinam v Idlibu v skladu z obstoječimi dogovori.

Stiki med velesilama se medtem nadaljujejo, a Erdogan je že dejal, da s pogovori ni zadovoljen. "Operacija v Idlibu je le še vprašanje časa," je povedal turški predsednik.

Ruski zunanji minster Sergej Lavrov pa je za medije dejal, da Turčiji niso dali nobenih novih pogojev glede Sirije, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Kljub temu, da so na nasprotnih bregovih, so se ruske oblasti še vedno pripravljene pogovarjati s Turčijo "na vseh nivojih." Po njegovih navedbah se Damask drži dogovora, vključno s prekinitvijo ognja v Idlibu, vendar pa odgovarja na provokacije, ki prihajajo iz te zahodne sirske province. "Teroristom v Idlibu ni nihče obljubil, da se jih ne bomo dotikali," je še, po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti dejal Lavrov.

Sirska vojska je ob podpori ruskega letalstva v preteklih dneh zavzela velik del ozemlja, ki je pred tem bil pod nadzorom uporniških skupin. To je sprožilo velik val beguncev, ki bežijo v Turčijo. Slednja sicer v Siriji okupira severovzhodno provinco Afrin in del ozemlja ob severni meji s Turčijo.