Umazana danska socialna delavka

Kradla je pomoči potrebnim, ker je bilo tako enostavno

G.G.
18. 2. 2020, 15.40
Posodobljeno: 18. 2. 2020, 19.39
Deli članek:

Dansko sodišče bo kmalu izreklo sodbo dolgoletni socialni delavki, ki je več kot 25 let sredstva kanalizirala v svoj žep.

Profimedia
Z ukradenim denarjem si je večkrat privoščila dopust v toplih krajih.

Ko so leta 2018 na dan prišli očitki in so govorice začeli preiskovati na tožilstvu, je Britta Nielsen že pakirala kovčke. Pobegnila je v Južno Afriko. Tam jo je dosegla Interpolova tiralica in 65-letnica se je vdala. Vrnila se je na Dansko, kjer ji sodijo.

Britta Nielsen je bila 40 let zaposlena v državni službi, natančneje na uradu za zdravstveno in socialno politiko (Socialstyrelsen), kjer so delili sredstva različnimi organizacijam. Te obsegajo depriviligirane skupine prebivalstva, invalidska društva, številna združenja bolnikov, ...

Nielsenova je veljala za spoštovano in sposobno uslužbenko. Leta 2017 je prejela državno odlikovanje za delo na svojem področju. Že naslednje leto je prišla nadnjo obtožnica, ki je govorila o goljufiji, o tem, kako si je prisvojila sredstva, ki bi jih morala razdeljevati tistim, ki so potrebovali pomoč. Ne nezakonit način naj bi si prigrabila kar 15,6 milijona evrov.

Njeni zagovorniki nimajo v rokah veliko adutov. Igrajo na karto prevelikega zaupanja, pomanjkljivega notranjega nadzora, sistemske napake, ki je posameznikom omogočala prelahek stik s precejšnjimi količinami denarja. "Kot za šalo sem dodala številke svojega računa in že sem bila na Bahamih," je karikirano povedala Nielsenova, ki se je menda ob kraji denarja vedno počtila zelo slabo, a kaj ko je bila zasvojena. Njeni zagovorniki zato pričakujejo milejšo kazen.