Združeni arabski emirati

Prvi jedrski reaktor v arabskem svetu

J.P./STA
17. 2. 2020, 10.20
Posodobljeno: 17. 2. 2020, 10.24
Deli članek:

Združeni arabski emirati so prižgali zeleno luč za delovanje prvega jedrskega reaktorja v elektrarni Barakah, ki bo tudi prvi jedrski reaktor v arabskem svetu.

Wikiemirati
Jedrska elektrarna Barakah, ki leži ob Perzijskem zalivu, zahodno od prestolnice, bi morala po načrtih začeti delovati že leta 2017.

Nacionalni jedrski regulator je izdal 60-letno licenco za delovanje prvega od štirih reaktorjev, v Združenih arabskih emiratih pa so danes ocenili, da gre za zgodovinski dogodek.

"Gre za zgodovinski dogodek za Združene arabske emirate, ki bodo postali prva arabska država z jedrsko elektrarno," je dejal predstavnik mednarodne agencije za jedrsko energijo Hamad al-Kabi.

Ta mejnik so po njegovih besedah dosegli na podlagi vizije in vodstva Združenih arabskih emiratov, da zgradijo program jedrske energije za civilne namene, ki bo v prihodnje poskrbel za dobavo energije.

V nekaj mesecih

Jedrska elektrarna Barakah, ki leži ob Perzijskem zalivu, zahodno od prestolnice, bi morala po načrtih začeti delovati že leta 2017, vendar pa so naleteli na številne težave, saj so morali zadostiti strogim varnostnim zahtevam.

Zdaj oblasti načrtujejo, da bo reaktor začel delovati v nekaj mesecih. Tudi ostali trije naj bi bili skoraj pripravljeni. "S polnim delovanjem bo elektrarna zagotovila razvoj in trajnost," je dejal Kabi, ki ni navedel točnega datuma začetka delovanja.

Elektrarno, vredno več kot 20 milijard dolarjev, gradi konzorcij, ki ga vodi Korea Electric Power Corporation. Štirje reaktorji naj bi, ko bodo končani, letno proizvedli 5600 megavatov električne energije, kar je približno 25 odstotkov porabe v Združenih arabskih emiratih. Do leta 2021 želijo delež obnovljivih virov v tej državi, znani po nafti in plinu, dvigniti na 27 odstotkov.