Geopolitika

Trump Rusiji: prenehajte s podporo Siriji

B.K./STA
17. 2. 2020, 08.49
Posodobljeno: 17. 2. 2020, 08.51
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v telefonskem pogovoru s turškim predsednikom Recep Tayyipom Erdoganom pozval Rusijo, naj preneha podpirati grozodejstva režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, so v nedeljo sporočili iz Bele hiše. Ob tem je izrazil zaskrbljenost zaradi nasilja v sirski pokrajini Idlib.

Profimedia
Donald Trump

Sirska vojska ob podpori ruskega letalstva je pred dvema mesecema sprožila silovito ofenzivo za osvojitev pokrajine Idlib, zadnje uporniške trdnjave v državi.

Turčija ima v skladu z dogovorom med Ankaro in Moskvo iz leta 2018, s katerim naj bi preprečili ofenzivo sirske vojske, v Idlibu 12 opazovalnih točk. Sirska vojska naj bi po nekaterih informacijah obkolila štiri točke, zato je Ankara zagrozila z napadom na Damask, če se do konca februarja ne bo umaknila.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu se je na münchenski varnostni konferenci minuli konec tedna sestal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, pri čemer je poudaril, da se morajo napadi v Idlibu prenehati in da je nujno treba vzpostaviti trajno prekinitev ognja.

Turčija, ki podpira upornike, in Rusija, ki podpira Damask, v zadnjih letih tesno sodelujeta, čeprav podpirata nasprotni strani. Potem ko minuli konec tedna ob obisku ruske delegacije v Ankari niso uspeli doseči konkretnega dogovora, danes v Moskvi pričakujejo delegacijo iz Turčije.

Sirski observatorij za človekove pravice je v nedeljo sporočil, da sirska vojska prvič po letu 2012 nadzoruje vse vasi in majhne kraje okoli mesta Alepo. Ofenziva, med katero je sirska vojska osvojila obsežna območja, ki so bila v rokah džihadistov in upornikov, je sprožila enega največjih begunskih valov od začetka vojne v Siriji pred devetimi leti. Po podatkih ZN je od decembra v beg pognala 800.000 ljudi.