Okužene bodo zdravili na Japonskem

FOTO: Ameriški državljani zapustili Diamond Princess, že na poti domov

A.S./STA
17. 2. 2020, 08.23
Posodobljeno: 17. 2. 2020, 08.29
Deli članek:

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 1770 življenj, okuženih pa je 70.548 ljudi, so danes sporočile kitajske zdravstvene oblasti. ZDA so medtem z ladje za križarjenje Diamond Princes, ki je zasidrana na Japonskem, evakuirale svoje državljane, med katerimi jih je z virusom okuženih najmanj 40.

Reuters
Dve letali z ameriškimi državljani že odleteli z Japonske.

Dve letali z ameriškimi državljani, ki so jih ZDA evakuirale z ladje za križarjenje, na kateri je zaradi izbruha virusa v karanteni v začetku februarja obtičalo 3700 ljudi, sta po poročanju BBC danes že odleteli z Japonske.

Na krovu ladje je bilo približno 400 Američanov, na poti domov pa jih je približno 340. Po prihodu v ZDA bodo morali še približno 14 dni ostati v karanteni. Okužene ameriške državljane pa bodo zdravili na Japonskem.

Japonske oblasti so v nedeljo sporočile, da se je število novih primerov na krovu ladje povečalo na 355. Med potniki na križarki je tudi šest slovenskih državljanov, ki pa po zadnjih podatkih niso okuženi.

Reuters
ZDA so evakuirale svoje državljane.

Reuters
Na krovu ladje je bilo približno 400 Američanov, na poti domov pa jih je približno 340.

Na Kitajskem so sicer v 24-urnem obdobju zabeležili 2048 novih okužb in 105 smrtnih primerov zaradi virusa covid-19, so sporočile zdravstvene oblasti v Pekingu. Število umrlih je v primerjavi s soboto, ko so zabeležili 142 smrtnih žrtev, sicer upadlo, vendar pa se je rahlo povečalo število na novo okuženih.

V provinci Hubei, kjer je virus izbruhnil, so v nedeljo uvedli še strožje ukrepe za nadzor njegovega širjenja. Ukrepi vključujejo še bolj rigorozno zapiranje stanovanjskih skupnosti in zagotavljanje 24-urnega nadzora gibanja ljudi.

Reuters
Ladja za križarjenje Diamond Princess z okoli 3700 ljudmi na krovu je že drugi dan pred Japonsko obalo.