Umrla turistka

Koronavirus kosi tudi v Evropi, v Franciji zabeležili prvo smrtno žrtev

S.R./STA
15. 2. 2020, 11.23
Posodobljeno: 15. 2. 2020, 12.28
Deli članek:

V Evropi so danes potrdili prvo smrtno žrtev zaradi novega koronavirusa iz Kitajske. V Franciji je bolezni covid-19 podlegel 80-letni kitajski turist, ki so ga hospitalizirali konec januarja.

Profimedia
Zabeležili so prva smrt zaradi virusa zunaj Azije.

V Franciji je za posledicami okužbe s koronavirusom umrl kitajski turist. Gre za prvo smrtno žrtev zaradi koronavirusa zunaj azijske celine, s tem pa tudi prvo smrtno žrtev v Evropi, poroča BBC. Po navedbah francoske ministrice za zdravje Agnes Buzyn je umrl 80-letni moški iz kitajske province Hubei, ki je v Francijo prispel 16. januarja, 25. januarja pa je pristal v karanteni. 

Ministrica je danes sporočila, da so jo o smrti obvestili v petek pozno zvečer. Stanje bolnika se je hitro poslabšalo po nekaj kritičnih dnevih, je dodala. V Franciji so doslej potrdili 11 primerov bolezni, šest ljudi še ostaja v bolnišnici. Med drugim je okužena vnukinja moškega, ki je umrl, a ji gre po oceni Buzynove na bolje.

Zunaj Kitajske, kjer je umrlo že več kot 1500 ljudi, so doslej zabeležili samo tri smrtne žrtve, in sicer v Hongkongu, na Filipinih in Japonskem.  Z virusom se je do sedaj okužilo že več kot 67.000 ljudi, od tega več kot 66.400 na Kitajskem.

V Pekingu okrepili karanteno

V Pekingu so sicer okrepili preventivne ukrepe proti širjenju novega koronavirusa. Ljudje, ki se vrnejo v kitajsko prestolnico, morajo ostati 14 dni v karanteni na domu ali na opazovanju. Osebam, ki ne bodo upoštevale osebne karantene, grozijo stroge kazni, so posvarile oblasti. Glede na obvestilo se morajo ljudje, ki se vrnejo v Peking, javiti delodajalcem in upravnikom stanovanjskih stavb. Zaenkrat ni jasno, ali to velja tudi za ljudi, ki so prišli v Peking iz tujine. 

Pred tem so v okviru preventivnih ukrepov med drugim pozvali upravnike stanovanjskih stavb in naselij, da nadzorujejo pretok ljudi, ljudje, ki so se vrnili z bolj ogroženih območij, pa so morali ostati v karanteni. V Pekingu so skupno doslej potrdili 366 okužb, med njimi pa so trije umrli. V zadnjih 24 urah se je v državi na novo okužilo 2461 ljudi, umrlo pa je 143 ljudi. Smrtnost je v zadnjih dneh približno enaka. 

Najhuje je v provinci Hubei, žarišču izbruha, kjer se je do sedaj z virusom okužilo več kot 54.000 ljudi. V četrtek se je sicer število do sedaj okuženih precej povzpelo, in sicer v enem dnevu za več kot 14.000, a je bila to posledica širše definicije okuženih.

Po podatkih ameriške univerze John Hopkins, ki sledi trendu okužb, se je do sedaj po celem svetu z virusom okužilo več kot 67.000 ljudi, umrlo jih je 1526, ozdravelo pa 8354.