Nepričakovano

Pretres v Johnsonovi vladi: finančni minister se ni uklonil premierju in je raje odstopil

G.G.
13. 2. 2020, 13.19
Posodobljeno: 13. 2. 2020, 15.25
Deli članek:

BBC poroča, da je odstopil britanski finančni minister Sajid Javid, ki je bil trden zagovornik brexita in politike premierja Borisa Johnsona.

Profimedia
Boris Johnson (desno) je Sajida Javid postavil za finančnega ministra julija lani.

Javidov odstop britanski politični analitiki označujejo za presenečenje. Pred razpravo in sprejemanjem proračuna so pričakovali manjše spremembe v vladi, ne pa odstop človeka, ki ga je Johnson julija lani imenoval za finančnega ministra.

Johnson je od Javida zahteval, da odpusti štiri svoje najožje sodelavce na ministrstvu. Če bi to storil, bi lahko ostal na stolčku. Javid se ni strinjal in je podal odstop. Po pričakovanju ga je zamenjal njegov namestnik Rishi Sunak.

Laburist John McDonnell je izkoristil priložnost in ocenil, da je nadzor nad finančnim ministrstvom prevzel Dominic Cummings, glavni Johnsonov svetovalec. S Sunakovo nastavitvijo na položaj prvega finančnika v državi pa je Cummings dobil človeka, ki bo poslušno plesal po njegovih notah.

Profimedia
Starša Sajida Javida sta iz Pakistana. Postal je prvi Azijec, ki se je v Veliki Britaniji zavihtel na ministrski položaj.

50-letni Javid, ki je bil pred vstopom v politiko eden od direktorjev Deutsche Bank, je postal poslanec konzervativcev leta 2010. Njegova vloga v stranki se je krepila in aprila 2018 je postal notranji minister v vladi Therese May, julija lani pa ga je na drugi najpomembnejši položaj v vladi postavil Johnson.

Neprijetno presenečen

Johnson je sicer poskrbel za presenečenje z odstavitvijo Juliana Smitha s položaja ministra za Severno Irsko, saj je bil ta z vseh strani deležen pohval zaradi svojega prispevka pri obnovitvi dogovora o delitvi oblasti, ki je po treh letih zastoja privedel do vnovične vzpostavitve polavtonomne vlade in skupščine na Severnem Irskem. Kot piše britanski časnik The Times, naj bi dogovor Johnsona neprijetno presenetil, ker vključuje preiskavo domnevnih zločinov, ki naj bi jih v desetletjih sektaškega nasilja zagrešili britanski vojaki.

Na odstavitev Smitha se je odzval irski premier Leo Varadkar, ki je v tvitu zapisal, da je Julian v osmih mesecih na položaju ministra prispel k ponovni vzpostavitvi oblasti na Severnem Irskem, zagotovil sporazum z Irsko, ki je po odhodu Združenega kraljestva preprečil strogo mejo ter dosegel enakost vseh pri sklenitvi zakonske zveze. "Si eden najboljših britanskih politikov našega časa," je ocenil Varadkar.

Vlado zapušča tudi ministrica za podjetništvo Andrea Leadsom. S položaja je odstopil tudi državni pravobranilec Geoffrey Cox, ki je pojasnil, da ga je k temu pozval Johnson.