Grožnje

"Pastirji" so ustrelili njenega psa. Ker je ženska?!

G.G.
13. 2. 2020, 11.49
Posodobljeno: 13. 2. 2020, 11.51
Deli članek:

Sahba Barakzai iz afganistanskega mesta Herat je bila vajena groženj. Potem ko so prejšnji teden ustrelili njenega psa, se resno boji za svoje življenje.

Sahba Barakzai
Sahba in njen haski Aseman.

Sahba je v Heratu, tretje največjem mestu v Afganistanu, deset let učila otroke karate. Odprla je kolesarski klub za dekleta, kar je razjezilo konservativne elemente v družbi, ki s stisnjenimi zobmi sprejemajo že zaposlene ženske, kaj šele da bi se ukvarjale s športom.

Sahba je občasno prejemala grozilna pisma, minuli petek pa so se svarila konkretizirala. Z očetom in sestrama so se odpravili na pohod. Z njimi je bil sedemmesečni sibirski haski Aseman (perzijska beseda aseman pomeni nebo), ki je postal član njihove družine šele pred nekaj meseci. »Hodili smo, se zabavali, nič posebnega,« je za BBC razlagala Sahba, »v nekem trenutku pa se nam je približala skupina moških s puškami«. Sahba je stekla proti Asemanu in med tekom kričala, naj ne streljajo, saj je videla, da je moški s puško že nameril proti psu, ki sicer ni tekel proti njim. Prepozno, možak je že streljal, in pokončal haskija. Objokana Sahba ga je dvignila in nesla, ko je moški še enkrat ustrelil in ji velel, naj odloži psa, češ da za žensko ni primerno, da bi bila lastnica psa. Moški ni pustil niti, da bi ga odnesel njen oče.

Sahba Barakzai
Sahba je poskušala odnesti ubitega psa, a ji strelec tega ni dovolil.

Prijava policiji se Sahbi in njenim sorodnikom ne zdi smiselna, saj so prepričani, da ne bi mignili niti s prstom. Če ne raziščejo ubojev ljudi, zakaj bi se ubadali z ustreljenim psom.

Sabho je likvidacija pretresla. Odločila se je, da bo zaprla karatejski in kolesarski klub, prihodnost pa bo poskušala poiskati v sosednjem Iranu, kjer se sicer ne cedita med in mleko, a tam vsaj ne prevladuje skrajno nazadnjaška »pastirsko-talibska« mentaliteta.