Koronavirus

Najbolj smrtonosen dan v provinci Hubei, strm porast okužb tudi posledica nove metodologije diagnosticiranja

S.R./STA
13. 2. 2020, 07.15
Posodobljeno: 13. 2. 2020, 07.46
Deli članek:

V Hubeiju, najbolj prizadeti provinci na Kitajskem, so v sredo zabeležili doslej največje število mrtvih in okuženih z novim koronavirusom v enem dnevu, a gre ta poskok pripisati tudi širši definiciji oziroma novi metodologiji diagnosticiranja.

Reuters
Doslej so kot potrjene primere upoštevali le tiste, pri katerih so standardni testi pokazali okužbo.

Do srede se je stabiliziralo število potrjenih primerov okužb v provinci Hubei, kjer je virus v mestu Wuhan izbruhnil konec lanskega leta. Nove potrjene okužbe in smrti v sredo pa so skupno število mrtvih za posledicami okužbe na Kitajskem dvignile nad 1350, okuženih pa na skoraj 60.000. V sredo je virus namreč zahteval 242 življenj, na novo okuženih pa je kar 14.840. 

V provinci Hubei, kjer je 80 odstotkov vseh zabeleženih primerov na Kitajskem, gre velik porast pripisati tudi širši definiciji bolezni, saj vključuje tudi "klinično diagnosticirane primere". Gre za tiste ljudi, pri katerih so zaznali simptome bolezni in je CT slikanje pokazalo okužbo pljuč. Doslej so kot potrjene primere upoštevali le tiste, pri katerih so standardni testi z metodo 
pomnoževanja nukleinskih kislin pokazali okužbo. 

Od 242 novih smrtnih primerov v Wuhanu v sredo jih je tako po novi definiciji vključenih 135. Vendar pa pomeni tudi 107 mrtvih, kolikor jih je bilo v skladu s testi, novo največje število smrtnih žrtev v enem dnevu. Med 14.840 na novo okuženih v provinci Hubei pa jih je klinično diagnosticiranih 13.332. V provinci so sicer doslej potrdili skupno 48.206 okužb.

Prvič od izbruha bolezni so v provinci Hubei odstavili visoke člane komunistične partije. Zamenjali so sekretarja partije v provinci in v mestu Wuhan. Pred tem so poročali o odstavitvi več predstavnikov zdravstvenih oblasti.

Izredno zasedanje v Bruslju

Ministri za zdravje držav članic EU se bodo danes v Bruslju sestali na izrednem zasedanju o izbruhu novega koronavirusa. Po napovedih bodo razpravljali o izrednih ukrepih in načrtih za zajezitev nadaljnjega širjenja virusa covid-19 znotraj Evropske unije. Iz Slovenije bo v Bruslju minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je v ponedeljek poudaril, da se je treba osredotočiti na sodelovanje v boju proti virusu. "Čas je, da združimo naše moči, da ustavimo to epidemijo. Ključno je, da se celotna mednarodna skupnost osredotoči na pripravljenost in odgovor za boj proti temu, pri čemer je treba v mislih imeti solidarnost," je sporočil. 

Zaenkrat so v Evropi potrdili okoli 40 primerov okužb s smrtonosnim virusom. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) ob tem svari, da bi lahko število okužb po državah zunaj Kitajske naraslo. V Sloveniji okužbe z virusom ne beležimo. Na ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da skrbno spremljajo razvoj dogodkov in širjenje virusa po svetu, predvsem v bližini. Zdravstveni sistem je pripravljen za primer novega koronavirusa in se sproti prilagaja glede na situacijo, so dodali. 

EU je na različnih ravneh dejavna v boju proti izbruhu virusa. Med drugim sistem koordinacijskega odzivanja EU sodeluje z državami članicami pri organiziranju in dostavljanju zaščitne in druge opreme Kitajski. V začetku februarja so dale članice na voljo dve toni pomoči. Za raziskovalne namene pri preučevanju virusa pa je EU zagotovila deset milijonov evrov. V okviru mehanizma EU za civilno zaščito so v domovino prepeljali tudi evropske državljane, ki so bili na Kitajskem.