Covid-19

Število novih primerov okužb s koronavirusom pada, optimizem utemeljen

R.T.
12. 2. 2020, 08.59
Posodobljeno: 12. 2. 2020, 10.32
Deli članek:

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije je koronavirus razglasil za sovražnika številka ena.

Profimedia
Včerajšnja evakuacija v Hongkongu, potem ko sta se v enem od tamkajšnjih stanovanjskih kompleksov s koronavirusom okužili dve osebi

Število okuženih z novim koronavirusom je na Kitajskem naraslo na 44.653, potem ko so danes potrdili približno 2000 primerov novih okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 97 ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev v državi povzpelo na 1113.

Vodja kitajske Nacionalne komisije za zdravje Zhong Nanshan je dan prej izjavil, da bi lahko epidemijo virusa, ki povzroča pljučnico, zajezili do aprila. Kot poroča Reuters, je mogoče po zadnjih statističnih podatkih soditi, da je optimizem utemeljen. Večino novih primerov so potrdili v najhuje prizadeti provinci Hubei, kjer pa je kljub temu število na novo potrjenih okužb že drugi dan zapored padlo. Število novih bolnikov izven province medtem pada že ves teden.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj sporočila, da je koronavirus poimenovala covid-19, in ga razglasila za potencialno večjo grožnjo od terorizma. "Svet se mora prebuditi in ga obravnavati kot sovražnika številka ena," je dejal Tedros Adhanom, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije.

Nanshan je napovedala, da bo epidemija vrhunec dosegla ta mesec. Tudi če se njegove napovedi uresničijo, je koronavirus že močno prizadel kitajsko gospodarstvo.

Štiri od sedmih milijard

Precej bolj črnogled je profesor Gabriel Leung s hongkonške univerze, ki pravi, da bi se lahko s koronavirusom okužili dve tretjini svetovnega prebivalstva, če ga ne bodo uspeli zamejiti, ga navaja britanski Guardian. Glede na število okuženih strokovnjaki domnevajo, da bi vsak od njih lahko v povprečju okužil 2,5 osebe – kar pomeni, da ima virus potencial, da okuži štiri od sedmih milijard, torej 60 odstotkov prebivalstva. Leung namreč domneva, da se bo koronavirus širil vedno hitreje. In če umre le en odstotek okuženih, to pomeni več kot 45 milijonov smrti.

Drugod po svetu

Izven Kitajske največjo skupino okužb predstavljajo potniki na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem. Danes so oblasti potrdile 39 novih primerov, s čimer se je število vseh okuženih povzpelo na 174. Kot je pojasnilo japonsko zdravstveno ministrstvo, so med obolelimi štirje v resnem stanju. Med na novo okuženimi so državljani 11 držav, vključno z ZDA, Kitajsko, Avstralijo, Kanado in Filipini. Z virusom se je okužil tudi eden od uradnikov, ki so skrbeli za uveljavljanje karantene na ladji. Na ladji, ki bo v karanteni predvidoma do 19. februarja, na njej pa je bilo na začetku skupno 3700 potnikov, je tudi šest slovenskih državljanov, piše STA.

Iz Singapurja pa prihajajo poročila, da so danes evakuirali 43. nadstropje tamkajšnje največje banke DBS, potem ko se je ena oseba okužila s koronavirusom. Domov so poslali približno 300 zaposlenih.