New Hampshire

Sanders čvrsto v sedlu, za največje presenečenje poskrbela Klobucharjeva

S.R./STA
12. 2. 2020, 07.21
Posodobljeno: 12. 2. 2020, 07.44
Deli članek:

Po uvodnih izidih sinočnjih strankarskih volitev za izbiro predsedniškega kandidata demokratske stranke v ameriški zvezni državi New Hampshire so se najbolje odrezali senator Bernie Sanders, župan Pete Buttigieg in senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar, poleg ostalih pa je razočaran tudi nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden.

Reuters
Bernie Sanders

Po 80 odstotkih preštetih glasov jih je Sanders osvojil 26 odstotkov, Buttigieg 24,3 in Klobucharjeva 19,4 odstotka. Na četrtem mestu je bila senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren z 9,4 odstotka glasov in šele na petem mestu Biden z okrog 8,5 odstotka glasov. 

Ostali kandidati so daleč zadaj, po ocenah analitikov pri ameriških medijih pa bo od 24 delegatskih glasov za nacionalno konvencijo stranke poleti v Milwaukeeju, ki so na voljo v New Hampshiru, osem šlo Sandersu, sedem Buttigiegu in šest Klobucharjevi. Ostali trije se bodo še razdelili. 

Skupaj z rezultati iz strankarskih zborovanj v Iowi pretekli teden to pomeni, da ima Buttigieg sedaj skupaj 21 delegatov, Sanders 20, Warrenova osem, Klobucharjeva sedem in Biden šest. Iz vseh ZDA je na voljo 3979 delegatov, ki jih demokrati delijo proporcionalno, kar pomeni, da bo tekma za izbiro njihovega predsedniškega kandidata izjemno dolga. 

Bloombergu "pomagal" Trump

Od nadaljevanja kampanje sta po New Hampshiru že odstopila poslovnež Andrew Yang in zvezni senator iz Kolorada Michael Bennet, prvi pa se je s simbolično zmago lahko hvalil nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg, ki niti ni bil uvrščen na glasovnico. 

V New Hampshiru tradicionalno že približno 60 let najprej volijo v sedaj že skoraj praznem zaselku Dixville Notch, kjer je Bloomberg dobil tri glasove volivcev, po enega pa sta si razdelila zmagovalca strankarskih zborovanj Iowe Sanders in Buttigieg.
Bloombergu je k prepoznavnosti v torek malce pomagal tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki je nekdanjega župana kritiziral, da je na položaju podpiral sporno politiko newyorške policije "ustavi in preišči," v okviru katere so bili na udaru zlasti pripadniki temnopolte manjšine. 

Trumpova kritika bi lahko zvenela resno, če tudi sam ne bi še bolj odločno podpiral preiskav temnopoltih brez povsem utemeljenega razloga. Bloomberg se je za svojo podporo politiki opravičil lani novembra, Trumpa pa je v torek obtožil, da s svojim rasizmom in sovraštvom deli državo. Bloomberg razen treh glasov v zaselku v New Hampshiru ni dosegel odmevnega rezultata, računa pa na več šele po strankarskih zborovanjih v Nevadi in volitvah v Južni Karolini na tako imenovani super torek 3. marca, ko bodo volivci izbirali v 15 državah. 

Reuters
Senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar.

Presenetljiv vzpon Klobucharjeve

Dobra uvrstitev Sandersa in Buttigiega v New Hampshiru je bila po Iowi pričakovana, zato najbolj odmeva tretje mesto Klobucharjeve skupaj s slabima izidoma Warrenove in Bidna. Klobucharjeva je imela zaradi tega kar zmagoslavni nagovor podpornikov, ki jih je opozorila na svojo trdoživost in vztrajnost. To je nakazala že lani z razglasitvijo kampanje sredi snežnega meteža v Minnesoti. 

Klobucharjeva skupaj z Buttigiegom in Bidnom kakor tudi kmalu Bloombergom pobira glasove bolj sredinsko opredeljenih demokratov, Sanders in Warrenova pa levice. Izidi v Iowi in New Hampshiru so izrisali uvodno podobo tekme, pomenijo pa le malo. 

Obe državi sta namreč izrazito beli, primanjkuje pa temnopoltih volivcev ter Latino-Američanov, ki so trdna demokratska baza. Temnopolti bodo prišli do izraza 29. februarja v Južni Karolini, Latino-Američani pa že 22. februarja v Nevadi. Razen Bidna ostali pri obeh manjšinah še ne uživajo veliko zaupanja.