Tuja vojska

Nato bo razširil svojo misijo v Iraku in tako izpolnil Trumpove zahteve

B.K.
11. 2. 2020, 19.20
Posodobljeno: 11. 2. 2020, 19.32
Deli članek:

Severnoatlantska vojaška zveza Nato bo razširila svojo misijo usposabljanja vojakov iraške vojske in tako razbremenila koalicijo proti Islamski državi, ki jo vodijo Združene države Amerike.

Profimedia
Ameriški vojaki v Iraku.

Tako zveza Nato kot Združene države Amerike samostojno, imata v Iraku nameščene vojake. Oboji opravljajo približno enake naloge – svetovanje in usposabljanje iraške vojske. Obe misiji sta trenutno neaktivni. Po ameriški usmrtitvi iranskega generala Kasema Solejmanija v začetku leta, je geopolitična stabilnost v regiji namreč razrahljana.

Po atentatu je ameriški predsednik Donald Trump javno pozval Nato, naj naredi več na bližnjem vzhodu. Kaj naj bi to pomenilo, ni povedal. Se pa bodo v sredo sestali vsi obrambni ministri držav članic zveze Nato, vključno z ameriškim ministrom Markom Esperjem. Na tem sestanku naj bi se dogovorili, kako bo Nato posegla v Irak, poroča portal Euractiv.

Reuters
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

“Pogovarjamo se denimo o tem, kaj več lahko Nato v Iraku stori na področju usposabljanja,” je o tem dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Najprej naj bi sicer zveza skušala iraško vlado prepričati, da jim dovoli ostati v državi, je poudaril.

Sicer naj bi se zveza z ZDA pogovarjala o možnosti, da del ameriških vojakov, ki sedaj delujejo v okviru mednarodne koalicije proti Islamski državi, prestavijo pod okrilje misije Nato za usposabljanje, neimenovane vire navaja ameriška tiskovna agencija Bloomberg. Natova misija v Iraku trenutno šteje približno 500 vojakov. Ta številka bi se lahko, z novim dodatkom amerriških vojakov, povečala na okoli 700.

Slovenska vojska
Tudi Slovenija v okviru Nata deluje v Iraku.

Ta rošada pa bi morala imeti tudi izrecno podporo vlade v Bagdadu, kar pa zna biti problem. Iraški parlament je prejšnji mesec namreč sprejel resolucijo, s katero iz države podi vse tuje vojake. Ni še jasno, ali politična klima v državi takšen korak sploh omogoča.