Žalostno

Ogrožena volkulja prehodila 15.000 kilometrov v iskanju ljubimca, a je poginila sama

B.K.
11. 2. 2020, 19.55
Deli članek:

Samica sivega volka, ki je na ozemlju Združenih držav Amerike ogrožen, je bila up za tamkajšnjo volčjo populacijo. Žal ji ni uspelo nadaljevati vrste.

U.S. Fish and Wildlife Service
Volkulja OR-54.

Opazovalci volkov so samičko, ki so jo poimenovali OR-54 prvič ujeli oktobra leta 2017 v zvezni državi Oregon. Nila je še čisto mlada. Namestili so ji sledilno ovratnico in v naslednjih letih spremljali vsak njen premik. V sredo so jo znanstveniki uzrli zadnjič. Samica je namreč poginila. Sama. V Kaliforniji.

OR-54 je bila del prizadevanj za ponovno naselitev sivega volka na ozemlja v Združenih državah Amerike, kjer je včasih živel, a so ga ljudje nato iztrebili. Samica je v času, ko so ji znanstveniki sledili, iskala samca, s katerim bi začela krdelo, ali pa vsaj drugo krdelo, kateremu bi se lahko priključila. Za ta cilj je vsak dan v prepotovala več deset kilometrov, skupno pa najmanj dobrih 14.000.

Kljub dolgi poti volčja samica svoje sreče ni našla. Poginila je sama, stara približno štiri leta.

Ni še znano zakaj je volkulja umrla, a oblasti zvezne države Kalifornija so sporočile, da so že začele s preiskavo. To bi lahko pomenilo, da je bila volkulja ustreljena, kar je prepovedano, saj gre za ogroženo vrsto. To sicer ne bi bil osamljen primer krivolova na volka. Pred časom so biologi našli ustreljenega volka poimenovanega OR-59. Misterij krivolova doslej še ni bil rešen.