Svet

FOTO: Airbus predstavil model letala prihodnosti

S.R./STA
11. 2. 2020, 13.58
Posodobljeno: 11. 2. 2020, 14.00
Deli članek:

Evropski letalski proizvajalec Airbus je na letalskem sejmu v Singapurju danes razkril model zaobljenega letala, pri katerem se v eno zlivajo trup letala in njegovi krili.

Reuters
Model zaobljenega letala maveric.

Novo letalo z delovnim imenom maveric, ki ga že od lanskega poletja testirajo na skrivni lokaciji v Franciji, ima sploščen trup, ki se preliva v krila. Model v širino meri 3,2 metra in naj bi ga testirali še do sredine letošnjega leta. Airbus se sicer še ukvarja z vprašanji, kot so pogon in razporeditev kabine. Ocenjujejo pa, da bi lahko letalo porabilo 20 odstotkov manj goriva. 

Koncept letala, na katerem se krila zlivajo s trupom, sicer ni nov. Ameriški tekmec Airbusa Boeing je v sodelovanju z vesoljsko agencijo Nasa že razvil eksperimentalno letalo X-48, ki prav tako sledi temu konceptu. Med prednostmi takega letala je boljša aerodinamika, med slabostmi pa so denimo težave z umeščanjem oken. Prav tako ga je težje nadzorovati. 

Reuters
Modela "klasičnega" letala in model letala maveric.

Pri Airbusu nimajo specifične časovnice, kdaj naj bi novo tehnologijo uvedli na trg. Bi pa lahko demonstracijsko letalo, kot je dejal podpredsednik Airbusovega oddelka za inženiring Jean-Brice Dumont, "doprineslo k spremembam v arhitekturi komercialnih letal za ekološko vzdržno prihodnost letalske industrije". 

"Verjamemo, da je sedaj čas, da to tehnologijo potisnemo še dlje in preučimo, kaj nam prinaša," je dodal Dumont. "Potrebujemo te prebojne tehnologije, da lahko naslovimo okoljske izzive. To je naslednja generacija letala, preučujemo vse možnosti."

Reuters
Model zaobljenega letala maveric.

Reuters
Model zaobljenega letala maveric.