Vzpon Sinn Feina

Še pred volitvami so se jih otepali in jim očitali povezave z Iro, zdaj bodo (so)odločali o prihodnosti Irske

G.G.
11. 2. 2020, 12.40
Posodobljeno: 11. 2. 2020, 15.48
Deli članek:

Na Irskem so parlamentarne volitve postregle s presenetljivi rezultati. Stoletje prevlade dveh strank je prekinila levo usmerjena stranka Sinn Fein, ki je v preteklosti veljala za politično krilo Irske republikanske armade.

Reuters
Slavje pristašev stranke Sinn Fein.

Če so se voditelji konservativne, trenutno vladajoče stranke Fine Gael, in opozicijske sredinske Fianne Fail še nedavno zaklinjali, da nikoli ne bi šli v koalicijo s Sinn Feinom, vlada po razglasitvi rezultatov parlamentarnih volitev drugačno razpoloženje. Sinn Fein, stranka, ki zagovarja združitev Irske in Severne Irske, je prejela 24,5 odstotka glasov, Fianna Fail 22 in Fine Gael 21.

Niso pričakovali tako dobrega rezultata

Vodstvo Sinn Feina niti v sanjah ni pričakovalo tako visoke podpore. Na lanskih Evropskih volitvah so se odrezali slabo, oktobra lani pa so jim ankete namerile 14 odstotkov podpore. Zato njihovi kandidati sploh niso nastopili v vseh volilnih enotah, kar v luči izjemnih rezultatov ni bilo najbolj modro, saj bi lahko imeli več predstavnikov v parlamentu. Zdaj bodo zasedli 37 stolčkov, kar je 23 več kot leta 2016. Kljub dvema odstotkoma slabšemu rezultatu bo imela Fianna Fail 38 poslancev, Fine Gael pa 35, kar je 15 manj kot doslej.

Izid kot revolucija

Vodja Sinn Feina Mary Lou McDonald je izid volitev označila za revolucijo. Upa, da bo lahko sestavila vlado, najraje z manjšimi strankami, kot so Zeleni in laburisti, ki so zasedli 12 oziroma 8 sedežev, ali pa s katero od dveh tradicionalno velikih strank. »Ljudje zahtevajo drugačno politiko, novo politiko, boljše vladanje,« je dejala McDonaldova, ki je osvojila svoje volilno okrožje v Dublinu. Za BBC je pogumno dejala, da bodo pod njihovih vodstvom odprli tudi debato o združitvi Irske, Republike Irske in Severne Irske, ki spada pod Veliko Britanijo. 

Predsednik Fianna Fail Michael Martin je dejal, da ne izključuje možnosti sodelovanja s Sinn Feinom, čeprav imajo različne poglede na določena vprašanja, aktualni premier Leo Varadkar in vodja Fine Gaela pa je govoril le o »izzivih pri oblikovanju nove vlade«.

Reforma stanovanjske politike

Kakšne je torej politična agenda stranke, ki so jo nekoč povezovali s terorizmom Ire. V letih po krizi je gospodarska slika Irske vzpodbudna. Stranski učinek za evropske razmere hitre gospodarske rasti pa je »nepremičninska kriza« pri vse večjem delu prebivalstva, zlasti pri mlajših odraslih. V mestih primanjkuje stanovanj ali pa so ekstremno draga, najemnine so se povzpele nerazumno visoko, med revnejšimi se je povečalo število brezdomcev. Sinn Fein obljublja prenovo stanovanjske politike. V načrtu imajo odločne poteze.

V Dublinu in nekaterih drugih večjih mestih bi zajezili rast najemnin. Na kakšen način, še niso izbrali, v igri pa zamrznitev cen ali določitev najvišje možne najemnine. Skratka, z regulacijami bi posegli na prosti trg nepremičnin in omogočili boljše življenje mladim odraslim in tudi drugim, ki niso lastniki nepremičnin. Na tej točki se primerjava s Slovenijo vsiljuje sama od sebe.

V stranki napovedujejo tudi reformo davčnega sistema, že več let pa so se zavzemali za uvedbo istospolnih porok (dosežno leta 2015) in pravico do splava (uspeh referenduma leta 2018). Tako ni nenavadno, da so najbolj priljubljeni pri volilcih starih od 18 do 34 let.

Profimedia
Mary Lou McDonald je postala političarka, na katero je treba računati.

Odmik od Gerry Adamsa

Pomembno je tudi, da je 50-letna Mary Lou McDonald leta 2018 dodatno prenovila program stranke in se diskretno distancirala od dolgoletnega voditelja Gerrya Adamsa, ki je bil generacijsko povezan z vodstvom Ire, čeprav je članstvo v njej zanikal. McDonaldova je pritegnila »tenkočutnješe volilce«, tiste, ki jih motil nepopustljivi »Irin« Adams, ženske in kot diplomantka zasebne fakultete v Dublinu tudi del srednjega razreda. V predvolilnih srečanjih je spretno odbila napade, ki so stranki očitali povezave s terorizmom, in namigovanja, da stranko vodijo »sivi« liki v Belfastu.

Dejstvo je, da Irska vstopa v novo politično obdobje, v »tristrankarski sistem«, v prihodnjih tednih in mogoče mesecih pa bo znano, kdo bo sestavil vlado.